Nagy a csend... Úgy látszik, mindenki elment nyaralni. Vagy nem szeretik az általad felidézett filmeket. Én kedvelem mindkettőt, a Gyilkos bolygót már dicsértem is valamikor. Egyébként, Attila, a Délidő nem rossz film, de azért annyira nem is jó, hogy nagyon sóvárognod érdemes legyen utána. Persze mi a westernt másképp is értjük, mint ahogy az amerikaiak, de ami nekünk csak kalandfilm, az nekik a kevéske történelmük egy emlékezetes része. Lám, egy Pál utcai fiúk-at is hogy el kell barmolnia a külföldinek, hogy meg legyen elégedve vele, pedig nekünk az úgy jó, ahogy meg van írva. Vagy hány külföldi nézné érdeklődéssel A kőszívű ember fiait vagy Az egri csillagokat? Azt sem tudnák, hol, mikor játszódnak. A TRON egy érdekes eset. "A sztori bugyuta", ahogy írod, és teljesen igazad van. A valós világban játszódó részek, ha jól emlékszem, merőben érdektelenek. A virtuális világban (óvakodva írom ezt, mert a kifejezést jócskán elrongyolták már műveletlen újságírók) zajló kalandos történet legalább érdekes, az ötlet pedig megragadott, mint fiatal programozó-hallgatót és sci-fi-olvasót. Főleg azzal az akkor valóban újdonságnak számító grafikával. Csupán néhány évvel később volt, hogy valakitől kölcsönkaptam egy videókazettát, amelyen a sokadik másolata volt az az évi számítógépes grafikai találkozó demógyűjteményének. Voltak cégek, akik már ott tartottak, hogy poligontestű emberszerű lények mozgatásával is megpróbálkozhattak, úgy ám! De persze nem egy egész filmen keresztül, hanem egy percnyi hosszúságban. Emlékszem, a Pixar már akkor is nagyon jó volt, talán a legjobb demót ők csinálták. Az volt a hőskor. A TRON- ban is nagyon mutatós grafikai betétek voltak, egy részük számítógéppel készült, egy másik részük, mint a szereplők neonszerű színezése, talán kézzel vagy valami filmes trükkel. Megértelek, tényleg jó néha újra látni ezeket a régi nagy kunsztokat, persze csak nekünk, akik már akkoriban is láttuk őket. A fiatalabbak, akik olyan korban nőnek fel, ahol a Harry Potter és a frász-tudja-minek a kaland- jait már úgy dicsőítik, mint amely filmnek MINDEN képkockáját manipulálták számítógéppel, mellékesen szólva tényleg valószerű hatást szülve ezáltal, szóval ezek a fiatalabbak sajnos már csak a szájukat biggyeszthetik egy TRON-kaliberű, mindössze két évtizedes film mutatványaira. Pedig azok valóban jó mutatványok. Nekem egyébként még van két kis emlékem még a filmhez. Az egyik, hogy akkortájt még csak pár éves volt a második szerelmem a frisbeezés, és a filmben van egy akciójelenet, amely a Guts Frisbee nevű versenyágra emlékeztet, és amelyben mellesleg nagyon jó kis dobástechnikákat lehetett ellesni. És elhiheted, hogy akkor, amikor nálunk nem képről, hanem leginkább leírásból lehetett ilyesmit megismerni - sem Internet, sem műholdas tévé nem volt sehol -, nagy szív- dobbanásokkal néztem a párbajt. A másik pedig a bitekhez kapcsolódik, akik, bármit kérdeznek is tőlük, egy-egy "igen" vagy "nem" szócskával válaszolnak, hiszen ők csak bitek. Szellemes ötlet. De nekünk nagy mulatság volt erről kérdezgetni évfolyamtársaink némelyikét, mert mind kíváncsiak voltunk, hogy ők is észreveszik-e a hibát ebben, ahogy mi, igen elégedetten, hamar észrevettük. Ugyanis ezeket a kis teremtményeket nem bitnek, hanem "trit"-nek kellene a filmben nevezni, hiszen nem két állapotuk van, hanem három. Egy, amikor igent mondanak, egy, amikor nemet... és egy, amikor éppen nem mondanak semmit. De persze ilyesmin csak büszke és fiatal programozó-hallgatók akadnak fenn. Üdv!  ******************************************* Orion-fórum, 2004.07.07. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html