Mihály, talán nem haragszol, ha kijavítom a múltkori megjegyzésed. A Ben-Hur Charlton Hestonnak, A majmok bolygója híres főszereplőjének egy korai, de figyelemreméltó munkája. Természetesen ezt csak tréfának szántam. A majmok bolygója filmek első részét, az igazit, és az utána következőket (amelyekből csak az első kettőt láttam, a többihez azok után már le sem ültem) nem ugyanazok csinálták, vagyis nem mondhatjuk, hogy az alkotók megrészegültek a sikertől, hanem az alkotók megrészegültek MÁSOK sikerétől, és ezért készítették el a folytatásokat. 2001-ben készült el a történet legújabb filmváltozata, jó nevű színészekkel a főbb szerepekben (de Charlton Heston és Linda Harrison (Nova) is kaptak két apró szerepet), de ennek a története alaposan eltér a regénytől és az 1968-as siker- filmtől is. Nem mondom, hogy szellemtelen az alapötlet, de a kidolgozás, a vég- eredmény egyáltalán nem tetszett. Lehet, hogy csak öregszem, de már nagyon vártam, hogy véget érjen a film, mert otthagyni persze nem akartam, sosem tudtam volna meg, hogy nem lett-e jobb a vége. Most már tudom, hogy nem. Furcsa dolog volt újra látni, hogy Amerikában miféle változtatásokat látnak szükségesnek egy ismert és elismert alaptörténeten elvégezni azért, hogy szerintük sikeres legyen a film. Persze lehet, hogy sikeres is lett így, de az átlag mozinézők igényeiről már régóta nem kergetek ábrándokat, legyen ez az én bűnöm. Sajnálom, hogy ha annyi pénz és technika összegyűlt az Armageddon, A Függetlenség Napja, A majmok bolygója, A csillagok háborúja leforgatására (most ezek jutnak eszembe), akkor csak ennyit akartak a készítők a lehetőségekből kiaknázni. Elismerem, lehetséges, hogy amit én demagógiának, primitív szájbarágósdinak, sablonparádénak érzek, az egy fiatal nézőnek újdonságként nyújt élményt, hiszen "egy újszölettnek minden vicc új". Ha bárki az új változat hívei közül meglepne bennünket egy rövid esszével a film helyes értékeléséről, azt boldogan fogom a köz elé tárni. Üdv.  ******************************************* Orion-fórum, 2004.06.18. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html