Egyet is értek, meg nem is. A 2001 ebből a szempontból is különleges. Én magam nagy sci-fi olvasó vagyok/voltam. Ismerem a klasszikusokat, ezért bár az Űrodüsszeiát de facto nem olvastam - egy az egyben legalábbis nem, részleteiben igen -, úgy vagyok vele, mintha olvastam volna. Ám a filmet hamarabb láttam, és azóta is, újranézve, sosem éreztem, hogy szükség volna a megértéséhez, pláne élvezetéhez a regény ismeretére. A 2001 igazi költői film: a képek, a zene és a finom összefüggések érzékeltetése a lényeg. Ahogy a majom feldobja a csontot - ahogy a komp lebeg világűrben - ahogy suhan a hajó a színes nemtudommik között - ahogy körbe-körbe sétálnak az asztronauták a fedélzeten - ahogy eltűnik a távolban, a sötét semmiben a pilótatárs... ezek adják a film "sztoriját", nem is annyira a tulajdonképpeni történet. Amely történet egyébként, természetesen, nagyon is létezik, és valóban, elsősorban a regényből ismerhető meg. Illetve... és itt akarom hozzátenni azt, ami miatt egyáltalán hozzá szeretnék szólni a témához. Nekem annak idekén a 2001 "megértéséhez" - bár első pillanattól nagy hatással volt rám, de elsősorban a szépérzékemre, valamint a sci-fi romantikára fogékony érzékszerveimre hatott - kevés volt Kubrick alkotása, de tulajdonképpen Clarke írása(i) is. A megértéshez - hogy miről is van szó itt végeredményben - akkor jutottam el, amikor kábé 1990 környékén a rádióban hallottam a vonatkozó rádiójátékot. (Hű, a szereplők... talán Szersén Gyula vagy Tordi Géza vagy valamelyik hasonló orgánumú színész volt Bowman, Petrik József meg a társa, többre nem emlékszem.) Meg is volt (van?) kazettán, többször meghallgattam annak idején, és ennek nyomán egyszercsak érteni véltem, miről szól a 2001... Ha kérdeznétek, persze, nem tudnám elmondani :) Még eszembe jut a kiváló Mort Drucker képregénye, a 2001. Űrhogyismondja, ami egy nyolcvanas évekbeli amatőr sci-fi fanzinban jelent meg itthon (az Analógban?), és aminek az az utolsó képsora, hogy kiderül, mi a nagy fekete monolit. Egy könyv. Címlapján a címe: Hogyan készítsünk teljesen érthetetlen filozófikus mozifilmet, írta Stanley Kubrick... Üdv, Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.06.10. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html