Nos, Mihály, a két új szereplő valóban zavarba ejtő, első (és második) látásra meg is kavarta cseppet az egyébként is balladaszerűen nagyvonalú történettől kissé ámult elmémet. De nem erre gondoltam. A szerinted mikroszkópra hajazó műszerről nincs mit mondanom, hiszen mit értek én az ezer év múlva használt űrtechnikához? Egyszerűbb volt a feladványom ennél, és Pali már másnap meg is fejtette - félig. Ő már felfedezte, hogy a 27. képen a Discovery egyik űrcsónakja látható, szinte pontosan úgy, ahogy az Űrodüsszeiából megismerhettük. Az akkori olvasók ezt a kis csalafintaságot valóban nem leplezhették le, mert a film akkor nálunk még valószínűleg teljesen ismeretlen volt, és Zórád Ernő (ő vajon hol látta?) akkor még azt sem sejthette, hogy később ez a film olyan kultuszfilmmé válik, hogy még a sci-fit nem kedvelők is ismerni fogják egy kicsit. Egyébként a könyv 1973-ban jelent meg nálunk először, és a filmet csak évekkel később láthattuk moziban. De mi a megfejtés másik fele? Nézzétek meg gondosan a 22. képet! Ez is a 2001-ből van! Ugyan itt a méretaránya sokkal kisebb a képen látható emberek miatt, de felül valójában az az űrhajó látszik, amivel dr. Floyd a Föld körül keringő űrállomásról a Holdra repült. Az itt látható akna fogadta be az egész hajót, amely egy liften ereszkedett le az akna belsejébe. Nekem mindig nagyon tetszik az az igazából nem túl nehéz (?) filmtrükk, ahogyan az akna belső falában nyíló ablak mögött az érkezést felügyelő picike emberek mozgása látható, minek köszönhetően az űrhajómakett (mert azt persze tudjuk, hogy csakis makett lehet) pár pillanatra meggyőzően hatalmas űrhajónak tűnik. De ez csak a leg- egyszerűbb trükkök közé tartozik, amit ez a film felsorakoztat, és milyen csodás, hogy mégsem a trükkjeit szoktuk emlegetni, hanem a képeit. Üdv!  ******************************************* Orion-fórum, 2004.05.31. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html