Természetesen van lehetőség kép közzétételére itt is; a cikk a Pajtásból és a képregény is elég bizonyíték rá, nemde? Ám ha van használható internetes címe is a képnek, mint ez esetben, akkor fölöslegesnek tartom a képet erre a szűköcske helyre is eltenni, jó nekünk a cím is. Ez a www.kepregeny.net oldal mellesleg érdekesnek ígérkezik, hiszen a Fülesben, ahol A majmok bolygója is megjelent, volt még egypár sci-fi képregény, talán más is meglelhető ott ezekből. Egy "roppant fontos" korrekciót még engedjetek meg Attila hozzászólásához: a Hydra is Orion-osztályú űrhajónak volt nevezve a filmben, bár a makettek tervezői nagyon ügyeltek rá, hogy a két hajót ne lehessen a képernyőn összetéveszteni. Persze az Orion volt a gyorsabb, sőt, a leggyorsabb hajó az egész flottában, ahogy az egy mesében dukál. El-elgondolkoztam már azon, hogy mi az ördögöt csinálhatott szegény McLane az első hat Orionnal. Persze az ilyen részletek sosincsenek kitalálva egy filmben. Nekem a legemlékezetesebb ilyen levegőben lógó történet az Alien filmek idegen- jének szaporodási ciklusa, amelyből az első rész érdekében csak annyit ötlöttek ki az írók, hogy tojásból jön, az áldozatába petézik, aztán gyorsan megnő, és elpusz- títhatatlan (Ash megállapítása szerint). Akkor csak az volt a lényeg, hogy jó borzasztó legyen a szörny felbukkanása. Ki törődött még akkor azzal, hogy a folyamat nem zárul körbe? Aztán, amikor a viszonylag kis költségvetéssel készített film váratlanul bomba siker lett, a második rész kedvéért kitalálták a királynőt, de a "dolgozók" is megjavultak hirtelen, és már nem megölték, csak elhurcolták az áldozatokat. Szóval ezek után az már szinte mindegy is, hogy hogy maradhatott szabadlábon, őrnagyi rangban az az űrhajóparancsnok, aki hat cirkálót is le- amortizált, és csak a hetedik eset volt olyan, hogy dicséretet kaphatott érte, ahogy Womsler tábornok megjegyezte. Nekem nagyon tetszett az, amikor (a régi szinkronban) az a hivatalnok, aki a bárban kérdezgette McLane-t a hajó el- vesztésének okairól, annak habozását látva barátságosan segített az ok meg- határozásában, imígyen: "Megint legénykedtünk? Megint nem ismertünk határt?"  ******************************************* Orion-fórum, 2004.04.23. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html