Még mindig nem tudom érdemben méltatni a minapi meglepetést (3M), mert csak ott tartok, hogy az előbb nyomtattam ki a mókahelyemen - amikor nem nézett oda senki :) -, úgyhogy még a megtekintése előtt vagyok. Hanem a 8 kontra 8. közötti ellentmondás számomra egy pillanatra sem merült; inkább csak véletlen egybeesés, hogy a filmbeli űrhajó típussorozatának (Orion osztály?) vélhetően nyolcadik darabja volt (Orion No. 8), míg a hétrészes sztorifolyam nyomán Alaksza Tamás (volt valami jó kis regénye a Delfin-szériában, emlékeztek?) afféle nyolcadik „epizódként”, folytatásként írt meg valamit. Ugye, egyformán értelmezzük a dolgot? Zórád Ernőért meg kár, nem tudom, hány éves volt. Nemigen fog feledésbe merülni a neve, ebben biztos vagyok. Még csak nem is szeretett sci-fi képregényeket festeni... mi lett volna (még jobbak, még maradandóbbak?), ha szenvedélyes rajongással csinálja. Egy személyes emlék és benyomás: A majmok bolygója Füles-béli képregény- változatában volt az a jelenet, amikor a főhős elmegy az állatkertbe egykori űrhajóstársait megkeresni - és rátalál a (néhai) professzorra... Ez a jelenet, azt hiszem, a filmben nem volt, mindig várom benne, és hiányzik. Szóval a kép, ahogy a professzor elállatiasult tekintettel mered a főszereplőre... valószínűleg kitörölhetetlenül égett bele annak idején gyermeki nem-tudom-mimbe. ... Fatális az élet: alig néhány perccel azután, hogy iménti levelemet megírtam Zórád Ernő halálát is szóba hozva, teljesen véletlenül rátaláltam a neten (www.kepregeny.net) az ominózus A majmok bolygója képregényre, benne azzal a bizonyos képpel, amit említettem. Nem tudom, van-e mód (technikailag) az Orion- fórumban rajzot közzétenni (azért "rendszergazdánknak" elküldtem a beszkennelt képet), de ha nem, akkor megtaláljátok az alábbi címen: http://www.kepregeny.net/kepregenyek/index.php?spgmGal=M/Majmok_Bolygoja&spgmPic=19&spgmFilters=#pic Aki egyszer látta, szerintem mind emlékszik rá... Attila ******************************************* Orion-fórum, 2004.04.22. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html