Üdv mindenkinek!
Végre megvan a képregény, amit már többen is annyira vágytak látni. Egy eddig nem ismert társunk, Mihály, fáradságot nem ismerve begyűjtötte nekünk ezt híres trófeát. Ő sajnos éppen gépproblémákkal küzd, ezért engem kért meg, hogy zsákmányát a köz elé tárjam, de remélem, hogy nemsokára személyesen is köszöntheti a fórum látogatóit.
Valójában két újdonságot is kaptam tőle. Az egyik egy cikk a Pajtás újságból, az 1968-as évből. A fiataloknak érdemes tudniuk, hogy a Pajtás egy általános iskolásoknak, pontosabban talán a 10-14 éves korosztálynak készülő képes heti magazin volt, benne viccekkel, fejtörőkkel, hírekkel az úttörőmozgalomról, képregénnyel, erkölcsnevelő és ismeretterjesztő cikkekkel és hasonlókkal. Gyerekkoromban én is olvastam, akkor kedveltük, úgy emlékszem. Mindez azért érdekes, hogy jobban a helyére tehessük magunkban a kis ismeretterjesztő írást, amely mostani szemmel nézve elismerésre méltóan toleránsan kezeli az akkoriban nálunk még csak születőfélben lévő sci-fi tudományos szabadosságát, valamint az "itt-ott kissé kalandregényízű" irodalmi vonásokat. (Szegény P. G. P. akkor még nem sejtette, hogy egy emberöltő múltán mivel fogják a gyerekfejeket tömni a tévében és a könyvekben.)
A másik újdonság pedig a képregény (1,6 MB), "Az Orion 8. kalandja", írója Alaksza Tamás, rajzolója pedig valóban Zórád Ernő. A cím nekem egy picit szerencsétlennek tűnik, hiszen a filmsorozat többségében az Orion 8 jelű űrhajó szerepelt, ez itt pedig a nyolcadik kaland akar lenni, de ti biztosan nem akadtok fenn ilyen dolgokon. Én bizony már régen olvastam képregényt, talán ezért is okozott nekem meglepetést a történet, hogy is mondjam, fürge irama. De ez nem is érdekes; ha nem késtem volna le néhány évvel ezt az öt számot a Pajtás 1969-es évfolyamából, akkor biztosan én is gondosan megőriztem volna őket, mert a kalandot akkor még talán izgalmasnak érezhettem volna, a rajzok pedig legalább a szereplők képi emlékét segítettek volna megőrizni. (Akkor még éppen csak tervezgették valahol a képmagnók első példányait. 1981-ben, a legutóbbi vetítéskor fényképeket készítettem a tévé képernyőjéről, hogy ne csak a hangot sikerüljön megörökítenem. A honlapon a filmcsíkokban ezekből válogattam.)
Megjegyzem: a képregény első és utolsó része között négy hétnek kellett eltelnie, hiszen a Pajtás hetilap volt. Elnézem az összesen tán két bekezdésnyi szöveget egyhavi olvasmányként szétterítve... nos, furcsa műfaj ez a képregény.
Attila írta egy hónapja, a képregényt még nem ismerve, hogy Zórád Ernő jól ismert rajzstílusát nehezen tudja magában összeilleszteni az Orion képi világával. Jól beletalált, hiszen ezek a rajzok nem is nagyon hasonlítanak a művész ismertté vált stílusában később készült illusztrációkra. Lehet, hogy ez volt az első sci-fi grafikája, de azt nem tudom elképzelni, hogy az első képregénye is. Nemrég láttam a tévében egy vele készült rövidke interjú legvégét, ott mintha arról beszélt volna, hogy a sci-fi képregényt vagy illusztrációt nem nagyon szerette csinálni, de mivel ezt kérték tőle, hát megpróbált valami jót kitalálni benne. Mindenesetre az egyik legnevesebb grafikus lett itthon a műfajban (is), tartsák meg az égiek jó egészségben. (Kérem, hogy aki látta még a beszélgetést, egészítsen ki, ha tud.)
De persze a sci-fi képi emléktára nem volt még túl gazdag akkortájt, a művészek onnan vettek segítséget a jövő elképzeléséhez, ahonnan tudtak. Nézzétek meg jól, észreveszitek a kis csalafintaságot?
|
Ez volt tegnap. Mára már tudom, hogy sajnos szerencsétlen otrombaságot követtem el ezzel az írással. Attila értesített egy levélben, hogy Zórád Ernő grafikusművész, akinek az illusztrációit és képregényeit valószínűleg mindannyian felismertük és szerettük, április 8-án hajnalban meghalt. 92 évet élt. A hírt, a művész méltatását a http://www.kepregeny.net/index.php?p=newsd&news_id=455 címen olvashatjátok.
Bocsánatot kérek mindenkitől, akiben rossz érzést keltett a tévedésem. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Hír Tv-n látott interjú nagyon baljóslatúan ért véget, bennem is azonnal azt az érzést keltve, hogy a művész halála miatt mutatták be azt a kis felvételt. A teletexteken, majd aznap éjjel az Interneten is kerestem vele kapcsolatos friss híreket, egyáltalán nem találtam semmit. Így aztán elkönyveltem magamban a furcsaságot a tévé furcsaságaként. A jókívánságommal pedig alaposan elkéstem.
ORION-FÓRUM, 2004.04.20-21.
http://users.freestart.hu/orion8/forum.html