Sajnálom, hogy a képregény kontra sci-fi témában nem indult meg a várva várt véleményütköztetés, ám most én sem ehhez szólok hozzá. Találtam ugyanis egy idézetet, ami elindított bennem némi halovány gondolat- menetet, ami nem megy túl azon, amit eddig képviseltem a vitában (nevezetesen hogy a nyavalya se tudja, mitől sci-fi a sci-fi; kábé attól, hogy annak látjuk), de talán másokban többre jut az écesz. A napokban szert tettem a 17-es sorszámú Galaktikára (már alig öt-hat hiányzik csak a teljes szériából!), amiben Julij Kagarlickij, a jeles esztéta Tudományos- fantasztikus író volt-e Swift? címmel ad egy mélyreható elemzést. S mindjárt az esszé nyitómondata megragadott. Így szól az első bekezdés: "A tudomány ismerete és tisztelete talán a legelemibb feltétele annak, hogy valakit tudományos-fantasztikus írónak tekintsenek. A kritika éppen ezt vitatja el makacsul Swifttől. És látszólag nem is alaptalanul." A továbbiakban tehát Kagarlickij amellett tesz hitet - s sorakoztat fel bizonyítékokat -, hogy a brit író kora szintjén és kulturális közegében, miközben kritikus iróniával közelítette meg Gulliver-regényeiben a tudomány, a tudósok, a tudományos elméletek és megközelítések kérdését, valójában a valódi tudományos gondolkodás mellett tett hitet (vagy valami ilyesmi). Én azonban maradok ennél a bizonyos első mondatnál. A kulcsszó a "tisztelet". Ha sci-fit olvasok, nem várom el tőle-belőle a "tömény tudományt". Még azt sem, hogy a szerző látványosan jelezze, ismeri, magáénak tudja a tudomány tételeit, eredményeit (melyikét?). Amit elvárok és ideális esetben ösztönösen kiérzek: a tudományos, általánosabb értelemben a tudás tisztelete. Ez nem kérdéses akár Robert Sheckley (hogy mindig kedvencemet citáljam) leg- groteszkebb humoreszkjeiben sem, ahogy Verne fantáziadús regényeiben, vagy az Utazás a Holdba című, illetve a Pirx pilóta kalandjai című magyar tévéjátékokban sem. Tisztelet a tudás iránt. A tudás, mint az emberiség közös kincse. Mint örökkévalóan elérendő cél. Amiről és amiért érdemes írni és olvasni. A tudás - hangsúlyozom - minden formája. Egyben küzdelem a tudás hiánya, illetve az arra törekvők, azt hirdetők ellen. (Halkan jegyzem meg: kevés a "vallásos" sci-fi, talán a sci-fi eleve ateista.) (Sőt, akkor már hadd említsek meg két gyöngyszemet e tekintetben: Harry Harrisontól az Ashkelon utcáit, és Sheckley Csatáját; egyiket se teszik ki a vatikáni faliújságra. Igény szerint bárkinek szívesen el e-mailezem mindkettőt.) Szóval esetleg ezért van, hogy egy írásra "ránézve", egy filmbe belepillanatva azonnal nagy biztonsággal képes vagyok eldönteni, SF-e, amit látok, vagy pusztán külsőségeiben "sci-fis" eszközöket használó egyéb műfajű alkotás? Merthogy az alkotó(k)ban meglévő vagy meg nem lévő tiszteletet, illetve hiányát egyből ki lehet érezni? ******************************************* Orion-fórum, 2004.03.02. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html