Udv' Teljesen u:l amit Asimov-rol es az elmes "konyv-ajanlasarol" irtal (ha jol emlekszem, nagyon hatasosan vezeti be a konyv meltatasat, osszehasonlitva mas "ismeret-hordozokkal"). Jomagam is tegnap o:sztokeltem az egyik fiamat, hogy olvasson tobbet (es magyarul). Vagy magamrol: most probalom kinyomtatni nemely Galaktika irasokat az Internetrol, hogy valahogy potoljam a kivalo antologia hianyat. Vagy: most rendeltem meg egy par magyar, klasszikus korbol szarmazo sci-fi konyvet Torontobol. Szoval ezt azert irom, hogy alatamasszam, mennyire becsulom jomagam is a konyvet. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy egyertelmu elonyei es ertekei ellenere a konyvnek igenis megvannak a maga korlatai. Legfokeppen: alkalmatlan a vizualitas megjelentetesere (ezen probalnak segiteni az illusztraciokkal). Egy [tudomanyos-fantasztikus] otlet/mondanivalo megjelentetese azonban egy szeles skalan tortenhet: - irott/nyomtatott formaban, mint pl. egy vers, novella, vagy regeny - festett, rajzolt, vagy szamitogep segitsegevel krealt kep, "space art" - radiojatek - film - zene A problemat ott latom, amikor valaki a tobbi kategoriat utasitja el, es csak a konyvet magasztalja. Gondoljuk csak el, mennyire szegenyebb lenne a muveszet, ha pl. csak kizarolag versekben jelent volna meg a termeszet szepsegenek magasztalasa, de soha egyetlen festmeny sem szuletett volna. Ugyanigy, a film egy jottanyival sem marad el, mint muveszeti kifejezo eszkoz, a konyvtol vagy festmenytol. Aki latta Tarkovszkijtol a Sztalker-t vagy Solaris-t, (es valoban latta, es nem csak nezte), akkor tudja, mirol beszelek. A vizualitas legalabb olyan muveszi, mint egy novella vagy regeny tartalma. Sot, sok esetben sokkal kifejezobb lehet, es van, amikor olyan hatast er el - akar erzelmi alapon is - amire egy konyv sohasem kepes. Tul sok a pelda ahhoz, hogy itt egy ilyen listat csinaljak, de annyit meg kell mondani, hogy nem a Battlestar Galaktika-ra gondoltam. Meg egyszer, a filmmuveszet szamtalan gyonyoru es megigezo, erzelemdus kepet vagy kepsort adott a vilagnak, ami nelkul sokkal szegenyesebb lenne a muveszet. Sokkal jobban at lehet elni egyes szituaciokat - akar pozitiv vagy negativ erzelmi hatasuakat - egyes filmekben, mint ugyanezt olvasva egy konyvben. Hogy egy kicsit a temanal is maradjunk, es egy sokkal konnyedebb peldaval eljek zarasul: van egy resz az Orion-ban, mikor a fedelzeten iszogat a legenyseg Pipo-val, es Tamara egy olyan pofat/fintort vag, ami engem nagyon elszorakoztatott. Nos, hogyan tudna ezt a konyv visszaadni? - sehogy! Ha ugy jelenik megy, hogy: "Tamara elfintorodott", az semmi. Ha viszont reszletes leirast akarnank kapni errol, akkor a kovetkezo abszurd szoveget kellene elolvasnunk: Tamara negy milimeternyire felhuzta a jobb szemoldoket, a szaja szeglete fel centimeterrel balra huzodott, mikozben fejet jobbra elforditotta 12 fokkal, jobb karjaban a poharat 18 cm-nyire felemelte, majd szeles mosolyra huzodott a szaja amikor Helgara nezett, szeme osszeszukult egy kicsit [2 mm-nyire], majd nevetesre nyilott a szaja [4 foga villant elo], azutan rogton osszecsucsoritotta a szajat, mikozben a fejet visszaforditotta [7 foknyit], szemoldoket osszehuzta ezzel egyidoben, valamint az arca keskenyebbe valt az altal, hogy az arcocskajat egy kicsit beszivta, es a kezeit az olebe tette. Na, meg nem is voltam olyan reszletes, es ez a filmben kb. ket masodperc... Szoval van itt egy talalo mondas: "egy kep feler ezer szoval". (Vagy csak gondoljunk arra, hanyszor mondjuk: "ezt latni kell!") Szoval szeressuk es meltanyoljuk a konyvet, de vegyuk eszre azt is, hogy emellett mas muveszi kifejezo eszkoz is van a vilagon, mint pl. a film, amely sokszor tokeletesebben ad at egy gondolatot, mint barmilyen irott publikacio. Pali ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.12.05. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html