Udv, Bocs', de nem tudom megallni, hogy ne irjam le azon meghokkenesemet, amit a Galaktika Online-on olvastam (apropo, maig is banom, hogy megvaltam a jo Galaktikaimtol - meg jo, hogy a Metagalaktikakat kihoztam). Na, szoval az egyik szamban Szentmihalyi-Szabo Peter irt a fantasztkus filmekrol egy amerikai tanulmany alapjan. A cikkre (es hianyos ismereteire) tamaszkodva borongott, hogy hat micsoda szegyen, hogy csak egyetlen egy [altalam - es a szerzo altal - sohasem hallott] fe'l-sci-fi filmmel kepviseltette magat Kelet-Europa. Az iro kovetkeztetese az volt, hogy bizony fel kell kotnunk a gatyankat, mert hogy igy csak pirulhatunk ugyebar... Mert hogy a nyugati [lenyegeben amerikai] filmek bosegehez merten egy nyamvadt filmecske, amelyik meg sci-fi-nek sem elegge sci-fi, megiscsak szegyen... Sajnos a szerzo, egy optikai csalodas aldozatakent, nem vette figyelembe azt, hogy az amerikaiak szerint a vilag kozepe - valamint az osszes szele is - az USA, tehat nem arrol van szo, hogy nincsenek ilyen filmek, csakhogy azt egy amerikai iro ezeket sohasem venne be egy konyvebe vagy tanulmanyaba. Itt van egy par tucat sci-fivel mint mufajjal kapcsolatos konyvem, de amelyik nem europaban irodott [az az egy - annak a forditasat az egyik Metagalaktikaban is megtalalhatjuk], akkor bizony hiaba kereshetjuk benne pl. a Galakitikaban lekozolt szovjet es egyeb kelet-europai irok 99 szazalekat. Kb. ket ujjnyi vastagnak kell egy ilyen konyvnek lenni ahhoz, hogy Lem benne legyen, es harom kilosnak, hogy Jefremov is. A tobbit ne is remenykedjen... Kimondottan sertonek talalom, hogy amikor egy, "A tudomanyos-fantasztikus mufaj tortenete", vagy hasonlo cimu, atfogo ismereteket ajanlo USA-beli konyv csakis kizarolag amerikai (esetleg nehany angol) iroval [filmmel] foglalkoznak - ezert is van, hogy az amerikaiak tenyleg elhiszik, hogy ok valamilyen szuperlenyek, es csupa utodott bargyu nep tengodik valahol a lapos vilag peremen tul... Az, hogy egy magyar sem tud az igenis sokszamu, meghatarozo es kivalo kelet-europai filmekrol, nem csak az illeto hibaja [mar errol beszeltem/tunk] - ambar, egy szakembertol nem lett volna meglepo, ha megis ismer egy par ilyen filmet, es racafolt volna arra a szuklatokuru amerikai tanulmanyra... Pali ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.12.01. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html