Halihó! Pali, kedves barátom, jól megleptél a bináris gondolkodásoddal. Az én barátnőm nem a "teljesen szép" és "egyáltalán nem szép" értékek valamelyikével osztályozható, hanem a "szerintem elég szép, különösen amikor mosolyog, és csodálatosan bájos" minősítést kaphatná a leányvásáron. Ehhez hasonlóan egy sci-fi könyv az "elég tudományos ahhoz, hogy sci-finek higgyem, és elég fantasztikus, hogy kedvem legyen végigolvasni" osztályozást is kaphatja, amely még csak nem is azon a skálán van, amiről te írtál. Más nem így van vele? Egyébként is,  a múltkor - elég régen! - a tudományosságot olyasmivel jellemezte, hogy a történet alapját adó tudományos dolog "elképzelt és elképzelhető" legyen, tehát nem kell, hogy a MOSTANI tudomány összes igényét kielégítse. És végül, te milyennek képzelnél egy TELJESEN tudományos sci-fi könyvet? Disszertációnak az antigravitáció kvantumfizikai feltételeiről? Ki a fene akarná ezt elolvasni? És ki nevezné akkor azt irodalomnak? A mértéktelenül leszűkített kategóriáddal mintha magát az egész műfajt akarnád a fal egyik oldaláról a másikra áthelyezni. (És, csak magunk között: a jeges víz hőmérséklete hűtésre nem csökken, amíg nem fagy meg, az atomjai hőmozgásának mértéke sem olyan, mint a meleg vízben. Én jobban szeretek meleg vízben fürdeni, mint jéghidegben, lehet, hogy mégis van valami különbség?) v.f. K-bel ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.12.01. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html