Udv' Attila: "Lapocka nelkuli ember'? Hm.. sohasem hallottam rola (de meg az is lehet, hogy azt sem tudom, hol van a lapocka - ha van ilyen ;-) A kanadaiak valoban csinaltak egy szuper 4-reszes (harom oras) TV filmet a szupervadaszgepukol [ami sohasem lett fegyverrel felszerelve - ami kulon ertek szamomra, mivel nem vagyok hive az emberek lemeszarlasanak] "Arrow" [Nyil] cimen. A DVD kiadasa tele van extrakkal, ami jol megvilagitja a hatteret. Itt e'lve az ember egyszerre buszke es frusztralt a film vegen, hiszen amit a mernokok alkottak, az szuper, amit meg a politikusok csinaltak, az sz...eme't. Hazigazdank elmelkedese[nek folytatasa] helyenvalo, szerintem. Habar, bar jomagam is a *tudomanyos*-fantasztikus irodalmat/filmet/radiojatekokat kedvelem, ha az ember igazan kovetkezetes akar lenni, be kell latni, hogy ilyen kategoria (vagy legalabbis az ilyen kategoriaba belepasszolo alkotas) nincsen. Vegyunk egy peldat: 1 + 1 = 2. Ha a vegeredmeny 1,9, akkor a szamitas hibas. Nos, TELJESEN TUDOMANYOS konyv (film sb.) nem letezik. (A Galaktika Online honlapon olvastam Kuczka Peter hasonlo elmelkedeset a mufajrol, ahol o is ugyanezt mondta: nem lehet tiszta tudomanyt talalni a tudomanyos-fantasztikus muvekben, es, amint irta, ha a tudomanyossag hianya miatt ki akarnak zarni egyes muveket, akkor a sci-i termes legjavanak 99 [vagy 99,9?] szazalekatol kellene megvalnunk. O is azt a peldat hozta, amivel en is erveltem meg korabban: az idoutazas tudomanyos szempontbol teljesen lehetetlen, de egy ilyen temaval foglalkozo konyv azonban teljes joggal sorolhato be a tudomanyos-fantasztikus kategoriaba.) Sokan mondhatnak azt, hogy 1,9 meg minding jobban 2, mint mondjuk 0,6 - csakhogy ez nem lenne helyes. Egyreszt, hol huznak meg a hatart - 1,8 . 1,7 ...1,6 ... -nal, stb.? Masreszrol, 2 az 2. (Pl., ha 2 dollarba kerul valami, azt akkor sem adjak oda nekem, ha 1,95 dolcsi van a kezemben.) Meg egyszer, *abszolut* tudomanyos sci-fi konyv nem hiszem, hogy letezik (legalabbis en sohasem olvastam ilyet, de ha valaki tud ilyen jeloltet mondani, akkor itt lehetne egy "keresd a hibat" versenyt csinalni. Roviden, ahogy az angol mondja, nincsen felig terhes no" - vagy allapotos vagy nem. Ilyen ez a tudomanyossaggal - vagy tudomanyos egy konyv, vagy nem. Egy sci-fi, a fenti analogia alapjan, nem lehet "kicsit" tudomanyos" vagy "majdnem teljesen" tudomanyos. Hogy vegyunk egy fizikai peldat, egy jeghideg - *majdnem* megfagyott - viz ugyanannyira nem jeg, mint a meleg viz. Amit hazigazdank is felvetett, a *szandek* az, ami alapjan lehetne selejtezni (amit en is kapisgaltam korabban). Na, be kell fejeznem... Pali ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.11.29. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html