Utana kellene neznem, de talan negy urrepulot keszitetettek a szovjetek. Ebbol egy repult valoban automatikusan, a tobbi vagy tesztmodel volt (hasonloan az Enterprise-hoz), vagy fel nem hasznalt peldany. Egy ilyen ursiklot Ausztralia vett meg nem olyan reg. Egy masik peldany - amennyire tudom [de lehet, hogy tevedek], az eredeti Buran - Moszkvaban egy parkban van: etteremme lett atalakitva [!] Sajnos, talan azzal a kivetellel, amit az ausztralok valoszinuleg kipofoznak, ezek a peldanyokat az ido enyeszete teszi tonkre. Az elgondolasra ad okot, hogy vajon az oroszok jol tettek-e, hogy leallitottak ezt a programot (nyilvan penzhiany miatt). Egyreszt az amerikai urrepulo kudarca mutatja, hogy meg mindig a hagyomanyos (Szojuz) kapszula a legjobb (legolcsobb es legbiztonsagosabb - a legutobbi Szojuz leszallasa elotti [egy uj rendszeru] urhajo pl. szo szerint ugy jott vissza, mint egy elhajitott darab ko", 500 km-rel a kijelolt leszallohely mellett - az urhajosok megis pirospozsgasan masztak ki a kapszulabol. Kepzeljuk el ugyanazt az urrepulovel, ahol egy par kilometer hosszu, nehany tiz meter szeles leszallosavot kell becelozni ... [amikor lattam ezt Floridaban, az idegenvezeto buszken mondta, hogy a leszallopalya olyan hosszu, hogy rajta allva lehet latni a bolygonk gorbuletet - de ez akkor is iszonyatosan rovid a Fold majd 13 ezer kilometeres atmerojehez kepest.) Masreszt az Energia hordozoraketa + Buran urrepulo lenyegesen jobb kialakitasu volt, mint az amerikai parja: a Space Shuttle rendszerrel ellentetben az orosz hordozoraketa kulon is hasznalhato [amin az amerikaiak most gondolkodnak], a fo" hajtomuveket az orbitalis egyseg nem cigo:li magaval [ami tiszta hulyeseg - kivinni az urbe egy tobb tonnas szerkezetet, aminek semmi szerepe ott mar nincsen] + jobb mentesi rendszer. Szoval, mint altalaban, az amerikaiak jobban tennek, ha egyszeruen megvennek - vagy megrendelnek - az orosz szerkezeteket. Persze, a nemzeti buszkeseguk ezt sohasem fogja megengedni. (A kinaiak sokkal okosabbak voltak - egyszeruen megvettek egy Szojuzt, es azt hasznaltak fel alapul az o urhajojuk tervezesenel. Ha megnezzuk a Nemzetkozi Urallomast, akkor lathatjuk, hogy az vegul is egy orosz Mir nagyobbitott valtozata.) Na, mindegy, szerintem eleve badarsag egy urrepulot nem egy raketa tetejere tenni (ahonnan semmi sem potyoghat ra - legfeljebb csak a madarak piszkolhatjak le -, es konnyebben le lehetne tepni a hordozoszerkezetrol veszely eseten.) Hiaba telt el egy fel evszazad, meg mindig Dr. Wernher von Braun tervei a legjobbak (ahol az ursiklo egy reketa tetejen lett volna). A franciak is ilyen urrepulot csinaltak volna (a Hermeszt), ami az o sajat epitesu Arianne raketajuk tetejen csucsult volna. Meg ez is sokkal jobb lett volna, mint az iszonyatosan nehezkes es bazi draga Space Shuttle. Hiaba, a nemetek (meg a kanadaiak, angolok, magyarok) kioregedtek a NASA-bol, es igy az esz is joreszt elparolgott onnan... Most neztem meg egy kivalo - szerintem az egyetlen jo - kanadai filmet a kanadai Avro Arrow szuperrepulorol. Ez volt a vilag legjobb elfogo vadaszgepe az otvenes evekben, es, ha meg mindig lenne, most is kenterbe verne' az amerika F-18-ast, ami most a csucsnak szamit. Na, mindegy, egy kis "barati segitseggel" az amerikaiak reszerol sikerult ezt a programot tonkretenni - igy az o ocska gepeiket volt Kanada kenytelen megvenni + az USA bele tudta rangatni Kanadat egy idiota raketavedelmi rendszerbe [az amcsik mindig is paranoiasak volt a ruszkikkal szemben]), - es az itt dolgozo kanadaiak (britek, lengyelek stb.) szepen at lettek csabitva az USA-ba, ahol fo" szerepet vallaltak az amerikai urprogramban. Az amerikakaikat mindig is a kulfoldiek segitettek. (A penz lehet, hogy beszel, de az biztos, hogy nem gondolkodik...) Pali ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.11.26. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html