Üdv, Elmo! Köszönöm a gratulációt, és köszöntelek a fórumon. A kérdésed valóban jó, nem is vagyok benne biztos, hogy az űrkutatás vagy az űrhajós filmek és könyvek iránt érdeklődők mindannyian tisztában vannak a visszaszámolás értelmével. Ez afféle hagyományos ceremóniává vált, és ezt a filmek olyan rendszeretően erősítik a nézőben, hogy már láttam olyan filmet is, amely ezt a ceremónia- szerűséget figurázta ki. A Pali által elmondottakhoz (ti is irigylitek?) hadd tegyem hozzá a magam részéről, hogy én először akkor értettem meg a dolgot, amikor Az Androméda-törzs című regényt (a mostanában más okból divatos Michael Crichton szerintem legkitűnőbb, és "kellemesen tudományos" sci-fi regényét) elolvastam. Abban olvashatunk bele egy műhold fellövésének jegyzőkönyvébe. Egy ilyen fellövés számos munkacsoport, karbantartók, technikusok, irányító személyzet összehangolt tevékenységét igényli, emiatt találhatták ki azt a módszert, hogy az indítás tervezett pillanatát (bármikor következzen is az be) nullának véve előre megtervezik az összes teendő elvégésének sorrendjét és időpontjait. Ennek következtében pontosan tudhatja, mondjuk, az üzemanyag betöltését végző csoport, hogy a munkájukhoz mínusz 3 óra 20 perckor kell hozzáfogniuk, és -0:50 -kor jelenteniük kell a befejezést. Ha valami miatt ez nem teljesíthető, akkor a kilövésvezetőnek ezt jelzik, a visszaszámolást fel- függesztik, és "játékidőn kívül" befejezik, amivel elmaradtak. Ha valamiket újra meg kell csinálni, akkor megfelelően visszaállítják az órát. (Aztán persze vizsgálat és/vagy egy-két farbarúgás következik, ha csak eljátszották az időt.) A leállással megelőzhető például, hogy a technikusok az elektromos rendszer később sorra kerülő végellenőrzését elkezdjék, amíg mások még az üzemanyag-feltöltés befejezésével szerencsétlenkednek, amiből így még tűz is lehet. A példám persze kitalált, de azért valószerű. Gyakran van olyan, hogy egy indítást műszaki problémák vagy a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztják, ekkor többé-kevésbé elölről kell kezdeni az egész cirkuszt, és a vissza- számolást is. Sokszor láthattuk már az Apollo-űrhajók indításának képsorait, és ott meg- figyelhető, hogy nem a nulla időpontban gyújtottak a rakéta alá, hanem néhány másodperccel előbb. Aztán nyilván gyorsan ellenőrizték a hajtóművek működését, majd a törzsről leválasztották az utolsó vezetékeket, aztán alul szétnyíltak a törzset rögzítő karok, és végre elindult a rakéta. Más hajóknál más műveletek vannak, az űrsiklónál az orrkúpról leemelnek egy talán az imbolygást csökkentő szerkezetet, a Szojuzoknál, ha jól emlékszem, kétfelé szétnyílik az utolsó szervizhíd, amely a törzset is rögzítette, és a többi. Ezek a mozzanatok bizonyára tizedmásodperc pontossággal időzítve vannak, és ezeket is a vissza- számolás hangolja össze. Még az Orion indításakor is láttunk időzítettnek tűnő műveleteket, például a külső lift aknája (a "láb") kilencnél kezd felemelkedni, a műszerfalon is elbillennek automatika által vezérelt emeltyűk, és a kisegítő személyzetnek is el kell tűnnie a képről a ZÉRÓ elhangzásáig. Az igazság az, hogy egy olyan eseményhez, amelyet nem kell hasonló precízen összehangolt módon felvezetni, például egy épület robbantásához, egy turbina beindításához, egy meteorológiai rakéta feleresztéséhez nem szükséges a másod- percek hangos számolása, elég (lenne) annyi is, hogy "Fél perc!... Figyelem! Most!". Ahogy a Forma-1 vagy vitorlásversenyeken szokták. De az emberek szeretik a hangos, feszült számolást, és ahogy az Űrhajózási lexikon szó- cikkében most látom, "munkalélektani okokból" is alkalmazzák azt az űrhajók indításánál. És ahogy Pali is elmondta, a "ten... nine..." immár a produkció része, és még jól is esik a nézőnek. Még szebb lenne, ha a "gyészity... gyévity..." hasonlóan ismerős élmény lehetne, oda ráadásul még kevesebbet is kellene utazni. De sebaj, most jön a "si... csiü... ba..."  ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.11.18. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html