Udv' Attila: Igazad van. K-bel: En kerek bocsanatot a felreertesert (meg a tobbiert is ;-) Szerintem a nezeteink nincsenek is olyan messze egymastol (pl. az utolso hozzaszolasodban nagyon sok mindenben egyetertek), mint amennyire ez korabban kitunt. Szoval felolem akar barackot nyomhatunk egymas kobakjara, meglapogathatjuk Attila lapockajat, es elkezdhetjuk az igazi velemenycseret abszolut barati alapon. [Bradburyvel kapcsolatban is igazad lehet, mivel maga az iro sem tartja magat sci-fi ironak ... en azonban igen - ugy ertem, ha lenne ilyen kategoria, akkor valamifele "filozofiai/erzelmi sci-fi-nek neveznem. A tudomanyos igenyt is ugyanugy osztom mint tenmagad - ezert is szeretem Clarke-ot - de ezt sokszor felreteszem, hogy elvezhessem a tobbi muvet is, ahol ez egyszeruen nem szamit a samomra.] Na, ora lenullazva es minden elfelejtve - fatylat ra... Apropo, ora... NASA meghivasra volt szerencsem eloben latni egy urrepulo felloveset Floridaban [STS-100]. Szoval a visszaszamolasnak az a szerepe, hogy felkeszuljenek a technikusok stb. az urhajo fellovesere. Pl. a visszaszamolast [meglepetesemre] tobbszor megszakitottak [ilyenkor az ora megallt*], hogy me'g tudjanak olyan dolgokon dolgozni, ami menet kozben derult ki + ujra ellenorizzek ["musoron kivul"] a legfontosabbakat. (*Igy tehat ha pl. harom ora volt hatra az Shuttle fellovesere, akkor az ora csak mondjuk ket orat mutatott.) A Shuttle fellovest eloben nezni egyebirant elkepesztoen izgalmas es magaval ragado elmeny volt... amikor a "tiz - kilenc" [pontosabban: "ten - nine.".] felhangzott, mindenki elcsendesedett korulottem (meg a kozeli krokodilok is ;-), es az ember hatan felallt a szor... A visszaszamlalast egyebkent Fritz Lang nemet filmrendezo "talalta fel" a 'No" a Holdon' cimu nema filmjeben. ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.11.18. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html