Bocsánat! 1. Tényleg rád gondoltam, Pali, és ezért a botlásért tőled is és Attilától is elnézést kérek. 2. A gúnyos megjegyzésem viszont téves kapcsolás volt, ugyanis én komolyan azt gondoltam, hogy te biztosan jól tudod az említett évszámot, hiszen láthatóan sokat foglalkoztál a régebbi sci-fivel. A közbeszúrásommal csak azt kívántam érzékeltetni, hogy én viszont nem tudom, így egy ellenőrizetlen, de bizonnyal hiteles külső információra támaszkodom. De ha szerinted csak gúnyolódás volt, akkor vissza is vonhatom. 3. Bradburyt hoztad példának, de emelje fel a kezét, aki szerint Bradbury biztosan sci-fi író! ... Nem látom a kezeket! 4. A Summa technologiae eléggé tudományos volt, és EZÉRT meg is bukott mára. Ballard szuper novellája, a "Mindent a fogyasztóért" (ld. Ötvenedik), semmilyen tudományosságot nem villogtat, mégis igaz lett mára, sajnos. Ti biztos tudtok még jobb példákat is. 5. Miért érdemtelen az elegáns "tudományos" jelzőre egy írás, amelyik egy tetszés szerinti technikai módszerrel megvalósuló időutazás kihatásait gondolja végig az ismert történelemre és a jelenre? A tudománytól elvárom, hogy hasonlóan gondolkozzon el előre egy-egy vívmány lehetséges hatásain, még a megvalósítás előtt. (De ne úgy, mint az egyik "legnagyobb magyar", az a **** Teller Ede!) Miért érdemtelen egy regény, amely azzal foglalkozik, hogyan viselheti el a jövőben egy űrhajó személyzete a hosszú űrutazást, vagy éppen egy hajótörést? És egy olyan regény, amelyik azzal foglalkozik, hogy egy forradalmi találmány milyen módon válik prédájává az üzleti haszonra pályázó alvilági és állami csoportoknak? A tudományosság nekem nem attól lesz az, hogy egyenletrendszereket sorol bizonyítékként. 6. Ha lenyessük a "tudományos"-t és marad egyedül a "fantasztikus", akkor ne felejtsétek ki a legközelebbi sci-fi válogatásba bevenni az Aladdin és a csodalámpa történetét. A Gyűrűk Ura és a Batman közé éppen befér még. a visszataszítóan fölényes K-bel ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.11.17. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html