Hahó! A levezetés az Ember tragédiájáról nem volt hülyeség, de nekem annyira nagyon meggyőző sem. Értem, hogy a benne rejlő szocio- perspektivikus vizsgálódás és jóslatok előfutárai voltak a mai tudományos igényű értekező irodalomnak, de ha jól megnézzük, csak afféle közhelypufogtató színmű az egész a jónép erkölcsi puhítására. Nincs benne sok értékes, előrevivő megállapítás, és ahogy mondtad, , a végére sem sikerült elfogadható tanulságot összekalapálni. Nem mondom, bóvli jelenik meg most is kosárszám, ez a dráma legalább drámának jó, eseménydús, forgatagos, nyilván ezért volt mindig olyan népszerű. De ahogy Attila is emlékeztetett rá, a science fiction fogalmát először 1926-ban (ő biztos jól tudja) használták, emiatt a jóval korábban született irodalmat, Vernét is, csak a sci-fi ELŐFUTÁRÁNAK hívhatjuk, és nem sci-finek. Ráadásul Verne összehordott mindenféle bolondságot a kora tudományos újdonságaival keverve, mint például az a holdágyú. Ő csak kalandos regényeket akart írni, sok fantasztikus ötlettel, nem hiszem, hogy a tudományosságra nagyon oda akart volna figyelni. Bármennyire szórakoztató és érdekes is, amiket írt, és bármennyire jobb is sok mai "igazi" sci-finél, én azt mondom, ő még csak próbálgatta az új stílust, amit később mások tudtak csak új formájában megalkotni. Korábban arról volt itt szó, hogy a fantáziálgatást önmagában nem vesszük sci-finek, különben még Cyrano ötleteit is a holdutazásra be kellene fogadni a sci-fibe, mivel ő tkp. ugyanazt tervezte meg, amit Verne is, és később Goddard, von Braun, Koroljov, meg a kínaiak. Azt a Melies-filmet én már láttam, a legőrültebb bohózat, amit Verne könyvének nyomán csak csinálni lehetett. Ha nem Verne adta volna hozzá az alapot, akkor senkinek eszébe sem jutna komolyan venni, különösen pedig visszatolni a kedvéért a sci-fi kezdetének közmegegyezéssel megállapított idejét. Mostanában szokás vad ötletekkel nyilvánosan előállni a feltűnés keresése miatt, a tudományos világban is, sajnos, ez az "ős-sci-fi" keresgélés engem kicsit arra emlékeztet. Sosem hittem volna, hogy itt én leszek a konzervatív gondolkodású. De örülök, hogy végre kezd a fórum figyelme kiterjedni a könyvekre is. K-bel ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.11.15. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html