Udv, Csak nagyon roviden hazigazdank velemenyerol. Azert irok jobbara filmekrol, mert hogy jobban a temanal maradjak (marmint ez a forum vegtere is az Orion-hoz, mint filmhez kapcsolodik). Az a velemenyem, hogy bizonyos alapmuveket feltetlen latni kellene mindenkinek. Teljesen egyetertek a izlesek es pofonok megkozelitessel, de akkor is - a sci-fi film nem a Terminatorral (es nem is az Alien-nel) kezdodik, hanem ott vegzodik. A merfoldovek az "Aelita", a "Metropolis", a "Things to Come", a "2001", "Forbidden Planet", a "Solaris" [marmint az orosz termeszetesen - nem a silany amerikai utanzat {jellemzo modon, csak az utobbi kaphato Mo.-on DVD-n}] stb. A konyvekrol hazigazdanknak bovebb ismeretei vannak, szoval ezt inkabb ra hagyom... Egy valamibe vitaba szallnek, hogy a "regények, de a novellák is, többre képesek" mint a film. En magam is elolvastam egy jo par szaz sci-fi regenyt/novellat [es most is rendszeresen olvasok - meg Jokai "A jovo szazad regenye"-t is megkisereltem elolvasni], szoval nem lehet ram mondani, hogy szakbarbar vagyok. (Pl. nagyon szeretem a "space art"-ot is - van egy jo par konyvem is ilyen jellegu festmenyekrol + van egy par sci-fi filmzenem is.) Egy valamire biztosan csak a film kepes: a vizualitasra (+ bizonyos belso erzetek keltesere ezen keresztul). Nem hiszem, hogy az "Utazas a Fold kozeppontjaba" Vernetol, vagy "A nema csillag" Lemtol ["Asztronautak"] rosszabb filmen, mint konyvben - Tarkovszkij "Solaris"-a pedig kozismerten hipnotikus hatasu (nem beszelve a "Stalker"-rol, ami a Sztrugackij fiverek "Piknik a senkifoldjen" c. konyve alapjan keszult - de teljesen mas {es egy jottanyival sem rosszabb}. Talan az egyik legjobb pelda az "Urodusszeia", ami fenyevekkel jobb, mint az eredeti Clarke novella [Sentinel - vagy akar maga a konyv, ami a film hatasara irodott {es joreszt a rendezo. Kubrick, otleteire alapulva]]. Szoval most is csak azt mondhatom, amit mar korabban is irtam egy masik hozzaszolas kapcsan: aki ugy gondolja, hogy a film alabbvalo mint a konyv, az meg nem latott jo filmet... (Filmeket alacsonyabb rendunek tartani a konyvvel szemben olyan, mint a festeszetet alacsonyabb rendunek tartani pl. a kolteszettel szemben - ami badarsag lenne... Ez olyan lenne, mint azt mondani, hogy a makos retes jobb mint a malnaszorp - az egyiket esszuk, a masikat meg isszuk, szoval ne akarjuk egymashoz viszonyitani oket. Pl. azt mondhatjuk, hogy egy ropogos makos retes jobb, mint egy rohadasnak indult lokolbasz, de maradjunk is ennyinel... Egyebkent is, tegye fel a kezet, aki meg sohasem olvasott [vagy kezdett olvasni] olyan boduletesen rossz sci-fi regenyt/novellat, amitol legszivesebben falra szeretett volna maszni... Szoval van friss es peneszes kaja ugyanugy, mint udito es poshadt ital.) Pali ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.11.07. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html