Udv' Alien: Koszonet az Elet es Tudomany oldalakert! Jomagam is emlekszem erre a cikkre. Meg egyszer megemlitem, hogy volt egy jopofa kepregeny (gondolom, Zorad Erno profi rajzaival) az Orion-rol, valoszinuleg a Pajtas (vagy valami rokonlelkuletu) ujsagban. Nem emlekszik erre senki sem? "Odaat" talan valaki beugorhatna a Szechenyi konyvtarba. Az evfolyam kb. 1968 lehetett. Balogh Attila ujra felvetette a sci-fi mufajanak lehetetlen meghatarozasat. Mivel en jobbara filmekben utazok, hadd fejezzem ki azon ketkedesemet (meg akkor is, ha ez hamisan nagykepunek fog feltuntetni), hogy az ismeret hianya mar eleve megakadalyozhatja, hogy egy magyar sci-fi film rajongo barmilyen megalapozott kovetkeztetest tegyen. Persze, ez nem a mezei tag hibaja - valami oknal fogva az akkori vezetes majdnem teljesen megakadalyozta, hogy ilyen fajta filmeket lehessen latni a TV-ben vagy mozikban. A mostani helyzet sem jobb egy jottanyival sem - pl. ket klasszikus fantasztikus filmet leltem az amugy eleg szeles magyar DVD valasztekban: a "2001- Urodusszeia"-t es Pal Gyorgy "Time Machine"-jat. Nem lehet igazan beszelgetni a fantasztikus filmekrol addig, amig a jonep nem latott olyan alapmuveket, mint "Things to Come", "Metropolis", George Pal filmjei + sok egyeb szuper 50-es evekbeli film, vagy a brillians kelet-europai filmek, de akar az olcso, de egyebirant nagyon otletes olasz sci-fi filmek pl. Margheriti-tol. [Vagy ha latta, akkor nem ertekeli ezeket.] Az amerikai 'Outre' magazinban pl. egy hosszu, elismero cikksorozat jelent meg a szovjet fantasztikus filmekrol Rober Skotak - Oscar-dijas "special effect" ficko [pl. Aliens] - tollabol. Mo.-on ezeknek a filmeknek meg csak a cimet sem hallottam... Szoval ez olyan, mint ha az ember a klasszikus zenerol kiserelne meg beszelgetni - mig a barokk korszakrol cakk-pakk nem is hallott semmit, es azt hiszi, hogy Johann Strauss-szal es Kalman Imrevel indult el a mufaj. (Vagy, mas peldaval elve, hogyan lehetne valakit a festeszet szepsegerol meggyozni, ha az illeto abban az illuzioban el, hogy Jackson Pollack volt az elso igazi festo - mig a reneszansz festokrol, igy Leonardorol vagy Botticellirol meg csak nem is hallott semmit, nem hogy latott volna akar egy kepet is toluk...) U.i.: Mielott valaki arra a teves kovetkeztetesre jutna, hogy itt valami generacios problema vagy nosztalgia all a hatterben nalam (vagyis a regi filmeket szeretem, mert jomagam is oreg vagyok, mint az orszagut), ki kell abranditanom. Pl. nem kell fel ezer evesnek lenni, hogy a reneszansz vagy barokk korszakot ertekeljuk. Masreszt nalunk lakott egy-ket nemzetkozi tanulo, akik mind nagyra ertekeltek ezeket a fel evszazados filmeket - ambar ok maguk 17-18 evesek voltak... Pali ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.11.05. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html