Üdv, Attila! Igazad van, félbemaradt a kérdés, hogy hogyan definiálhatjuk a science fiction fogalmát. Talán a fórumon előfordult kisebb zökkenők is okozták a korábbi lendület megtorpanását, talán csak elpilledtünk egy kicsit. De azt nem tudhattad, hogy időközben többekkel folytattam magánvitát a témában, persze az áttörés reménye nélkül. Volt, aki a fórumban is meg- szólalt már, volt, aki még nem. Volt, aki megindokolta, hogy nem nyilvánosan szólal fel, volt, aki nem. (Mindenesetre én tartom magam az elvhez, hogy a magáncímemre küldött leveleket nem teszem közzé, még ha annak tartalma mások számára érdekes lehetne is.) Ebben a többágú vitában én is elfáradtam kicsit, de szerintem mások is. De helytelen volna, ha a megkezdett nyilvános vitát időm hiánya vagy más ok miatt udvariatlan hirtelenséggel elenyészni hagynám, ezért újra össze fogom szedni a gondolataimat, és itt is megkísérlem befejezni félbemaradt mondataimat a műfaji körülhatárolásról. Az utóbbi hónapban legalább egy dologban sikerült bizonyosságot nyernem, ugyanis közben megnéztem a tévében A Gyűrűk Ura sorozat első filmjét, és meggyőződ- hettem arról, hogy korábbi sejtésemmel egyezően egyáltalán nem sorol- ható a sci-fi körébe. Mellesleg én egy nagyon technikás, de kissé érdektelen, pontosabban unalmas filmnek találtam, ámbár az is lehet, hogy a történet hűen követte a könyvet. Vállalom ezzel a kijelentéssel a nyilvánvaló kockázatot, de csupán ízlésről, fenntartom a véleményemet, haszontalan volna vitatkozni. Tehát, ahogy Kalifornia kormányzója mondogatni szokta: "Visszatérek".  ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.10.30. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html