Könyvajánló Pár hete kaptunk egyik beszélgetőtársunktól egy listát: azt próbálta benne felsorolni, akit érdekel a sci-fi műfaj, annak mit érdemes elolvasnia a hazai termésből, évtizedekre visszamenőleg. Magam is végigtanulmányoztam a katalógust, és nagyjából rendben találtam. Néhány ponton támadt csak hiányérzetem: ezt igyekeztem pótolni az alábbiakban, olyan itthon is kiadott jeles könyveket említve, amik, azt hiszem, kimaradtak (ha dupláztam, elnézést kérek). Tehát: A csillagűzött szerető (novellagyűjtemény) Kaland a végeken (novellagyűjtemény) Piknik a senkiföldjén (novellagyűjtemény) Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak; Vendéglő a világ végén; Dirk Gently holisztikus nyomozóirodája (látható, sem a Galaxis, sem a Dirk Gently-sorozat esetében nem hivatkozom a további kötetekre: nem annyira jók) Clive Barker: Korbács (a regény, ami nyilvánvalóvá tette számomra, hogy nem kell mindentől eleve irtóznom, ami horror/horrorisztikus) Michael Crichton: A gömb (olvasva hasonlóan kifinomult és mellbevágóan izgalmas történet, mint Az Androméda-törzs; filmben már jóval gyengébb volt) Alan Dean Foster: A dolog (a The Thing című film sztorija, az annak alapjául szolgáló, más által írt novella átdolgozása) Harry Harrison: Bill, a Galaktika hőse Stanislaw Lem: Solaris Lőrincz L. László: A földalatti piramis (gimnazista korombeli barátom kedvenc sci-fi olvasmánya volt egykor; tényleg jó) Robert Sheckley: Zarándokút a Földre (aki ezeket a novellákat sorra veszi és nem lesz Sheckley azonnal a kedvence, magára vessen; benne van a legviccesebb írás, amit a sci-fi irodalomban ismerek) Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Piknik a senkiföldjén (Tarkovszkij ebből írta-rendezte a Stalkert; a kisregény nem pont ugyanarról szól - vagy nem ugyanúgy -, mint a film; inkább mintha a csernobili katasztrófa előképe lenne) Nemere István: Műkincsrablók a kisbolygón (az első sci-fi volt, amire emlékszem gyerekkoromból, borzasztóan tetszett, Nemere Istvánt még sok évig az első számú magyar fantasztikus szerzőnek tartottam, sőt, ma is azt mondom, a három űrkalandor kamasz- fiúról szóló történetei - amik közül ez az első - ma is megállják a helyüket, mókásak, kalandosak) És végül veszem a bátorságot, és ideírom a Star Wars könyvgalaxis azon darabjait, amelyek szerintem rendben vannak, méltóak mind a Csillagok háborúja magas követelményeket támasztó (film)világához, és olvasmánynak sem gyengék: Dave Wolverton: Szökevények Történetek Jabba palotájából (novellagyűjtemény) Mos Eisley-i mesék (novellagyűjtemény) Történetek a fejvadászokról (novellagyűjtemény) Kathy Tyers: Különbéke Michael P. Cube-McDowell: Fekete flotta-trilógia K.W. Jeter: A mandalori páncél Michael Reaves: Darth Maul - A vadászó árnyék (nem említettem George Lucas, Donald F. Gut és James Kahn eredeti filmregényeit, mert azokat már előttem felsorolták, sem a két új prequel-könyvet, mert azok írásban igen gyatrának bizonyultak) Kellemes böngészést, olvassatok midennap! Attila ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.10.14. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html