Üdv! K-bel, a leveled valóban kissé hevesre sikeredett, bár ez önmagában még nem hiba. Megértelek, amikor a felemás vagy "álságos" véleményalkotás ellen emelsz szót. Higgadtan végigolvasva, amit írsz, belátom, van igazság benne. Egy picivel több türelemmel Palit is jobban meggyőzhetted volna. Pali, tényleg leírtad, hogy "A humort én is szeretem, de nem keverem össze a sci- fivel..."(030902), ami elég sarkos kijelentés, még ha nyomban utána lágyí- tottál is rajta, éppen az ötvenes évek filmjeit is megemlítve. Értelmezésed szerint a Forbidden Planet készítőinek célját kellene ismernünk, de ennek "magasztos" volta - tegnap én is láttam, szerencsére - nekem sem nyilvánvaló. Nyugodtan megindulhat a különvita akár erről, akár a hasonló filmekről - de személyekről itt nem. Nem egymásról kellene beszélgetnünk, hiszen AZ minősül- hetne személyeskedésnek. Az egyéni ízlést lehet ismertetni, védeni, a tárgyát bírálni, de a megnyilvánuló személyt kéretik nem minősíteni. Az nem nagyon tartozik másokra, hogy A szerint B ízlése, gondolkodása, érvelése milyen. Az igen, hogy a B által védett vagy támadott dolognak A szerint mi a rossz/jó vonása, és döntetlen. Ha B a bemutatás nyomán nem változtatja meg állás- pontját, nincs, aki kényszeríthetné. Ha valaki logikátlanul vitázik, akkor ezt ki lehet mondani, de az zsákutca, érzelmi fegyver itt sem segíthet. Lehet, hogy a vita hevét akarom ezzel kizárni, de tessék heveskedés - és sértődés - nélkül érvényesülni. Az az intelligens megoldás. Ezt csak úgy eszembe jutott elmesélni, semmi több, mindenki vonja le a tanulságot. K-bel, ha a kizárásodat tartod elképzelhetőnek, akkor szerinted végletesen szembehelyezkedtél más felszólalók személyével. Pedig ez itt szinte lehetetlen, ugyanis itt csak mások _véleményével_ lehet ütközni, az pedig nem bűn. Komolyan (lehet, túl komolyan) veszem a házigazda felelősségét. Ám ha egy hozzászólást a nyilvánosság megismerhetett, akkor azt arra alkalmasnak ítéltem. A rossz hang- nem miatt így nem az illetőt, hanem engem érhet szó. Ha utólag akarnék bárkit büntetni, azzal szándékosan hoznám őt kellemetlen helyzetbe, ami szégyen volna rám nézve. Hát tessék nyugodtan vitázni, érvelni, győzködni, ironizálni, élcelődni, morogni, bírálni, *indokolt* esetben még egy erősebb kifejezés is becsúszhat. Egyébként amit mondasz, hogy nem látszik, melyik oldalra állok, az jó. Egyrészt éppen azért vetettem fel - de régen volt! - a műfaji behatárolás problémáját, mert magam is gondban vagyok vele. Ha biztosan tudnám a végeredményt, nem bohóckodék itt egy művitával. Másrészt már jóval nagyobb elmék is többször megcsinálták velem, olvasmányaimban is, hogy érveltek egy döntés mellett, majd amikorra én már elfogadtam az érveket, bírálni kezdték ugyanazt az álláspontot, meggyőző érvekkel, és újra ugyanez. Azt tapasztaltam, hogy az ilyen "szitálás" segíthet tisztázni a véleményeket és érzéseket; ugyan nem biztos, hogy én elég képzett vagyok ehhez a játékhoz. Különösen akkor válik be ez a módszer, ha a "jó" nem valamelyik oldalon található, hanem, mint oly sokszor, valahol köztük, esetleg "elkenődve", ahogy a szórakozottabb sárkányok tesznek a kvantummomentum izospines erősítésének közismert hatására. Nem diplomatikus akarok lenni, az érvelésben legalábbis, hanem csak nem akarom a saját elmémet előítéletes vagy kiegyensúlyozatlan hozzáállással elhomályosítani, ha már lehetőségem támadt egy évtizedek óta érlelődő kérdésre válaszokat találni ebben a kis társaságban. Egyébként még szeretnék majd az ügyben felszólalni, csak nem akartam egyszerre túl sokáig beszélni. Amit a múltkor, csapongóan ugyan, mondani akartam, az csak annyi, hogy ne zárjuk ki a sci-fit a szórakoztató stílussal; ismerjük fel, hogy a filmek zöme szórakoztató szándékú és/vagy stílusú; ismerjük fel, hogy a filmekben nem közvetlen "romlás", hanem csak egyre erősebb ingerek láthatóak; ezekből össze- sítve: egy szórakoztató film is lehet sci-fi, régen is, most is. Ahogy nézem, ebben veled végül is egyetértünk; Pali, te magadban nem így húzod meg a határt. Bonyolult kérdés, de éppen ezért érheti meg még gondolkodni rajta egy kicsit. Nem biztos, hogy mindenki kedvét leli az értékrendje vizsgáztatásában, de tanulságos lehet kipróbálni.  ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.09.05. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html