Halihó! Nem tudom, jó helyen járok-e, itt mintha arról folyna a vita az utóbbi napokban, sci-fi film-e egy film attól, hogy alkalmazza a filmek minden egyéb stílusban is alkalmazott fogásait. Meg hogy lehet-e jó egy film attól, hogy nem szomorú vagy unalmas. Nemrég még úgy tűnt, azzal próbálkozunk, hogy a sci-fi fogalmát próbáljuk megközelíteni. Jó, közben miért ne lehetne témát változtatni, de észrevette ezt mindenki? Éppen most néztem meg a TCM-en a Forbidden Planet-et. Pali, te a legkedvencebb filmjeid között a 7. helyre tetted. Emellett olyanokat írtál, hogy a humort nem kevered össze a sci-fivel, az igazi sci-fi-vel, a rápakolt nézőcsalogató rétegek nélkül, stb. Ebben a filmben van nagyon kafa űrhajó; Némó kapitány, aki elhenceg a sok találmányával magányos birtokán; jópofa robot, aki böfög a viszkitől; szőke, miniruhás, ártatlan cicababa, aki pucéran fürdőzik, és a kapitány karjaiba omlik; láthatatlan szörny, akin nem fog a sugárágyú, pedig lődöznek jó sokat; és persze hepiend. 1956-ban ennyit tudtak és ennyit tartottak szükségesnek egy filmben, amelyet a korabeli előzetes "a legprovokatívabb és a legszokatlanabb film, amit valaha látott!" szöveggel hirdetett. Itt valami difi van: most akkor lehet szeretni a kommersz űrhajós kalandfilmet, de csak ha régi? Semmi bajom bárki személyes ízlésével, csak nem tetszik, amikor valaki bőszen olyasmit szidalmaz, amit valójában, talán maga előtt sem beismerve ő is szeret, és esetleg én is. A kalandfilm mindig olyan volt, amilyen most is, hagyjuk őt békén. Attila, te sem gondolod komolyan, hogy a "komoly és értékes" fogalmak kötelezően együtt járnak. Komoly filmet, könyvet, zenét ismerek szart is, értékeset meg komolytalant, tréfásat, vidámat is. Te is pedzegetted ugyanezt, amikor a groteszket védelmezted, mintha félni kellene attól, hogy az értéktelen, sőt sci-fihez sem méltó. Mintha beszűkült volna mindenki figyelme a saját kedvenceire, a többit leértékelve, pont ezt hívják más helyzetben faji előítéletnek. , kicsit nehezen követhető néha, hogy melyik "oldalon" is állsz. Értem, hogy hogyan váltak egyre erőteljesebbé, egyre túlzóbbá a filmes és tévés divatok, de hogy visz ez bennünket közelebb a sci-fi megértéséhez? A sci-fi nekem ötleteket, fantasztikus elképzeléseket és lehetőségeket jelent, és nem izgat, hogy ehhez hullát, ribancot vagy óriási bogarakat mellékelnek-e. A filmek egyébként is túlzóak, a könyvekben csak a szemét hasonlít ehhez. A könyvek elgondolkodtatóbbak, ötletesebbek. Egyszer még beszélnünk kellene azokról is. Beszéltünk Ciolkovszkij űrállomásáról, hogy kik is találták ki, melyik film, stb. A Galaktika 8. számában a 21. oldalon van egy kép egy ilyen kerek űrállomásról, alatta a felirat azt mondja, hogy 1962-ben tervezte von Braun. Szerintem már senki nincs, aki ne szerepelt volna a kitalálók között. Bocs, hogy másokat kritizáltam, de ha már olyan "intelligensek" vagyunk, ahogy valaki mondta, akkor piszkálja a csőrömet, ha önellentmondásosan tárgyalunk valamit. De ha kell, kizárhattok, de az nem lenne igazság. K-bel ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.09.04. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html