Megint hozzászólok, de nem azért, mintha meg tudnám válaszolni az alapkérdést - inkább csak hogy élezzem. A következő jutott eszembe: elolvastam a minap Vonda McIntyre Köd, Fű és Homok című novelláját, amire épp itt hívta fel a figyelmet egy hozzászóló (biztos Gyula). Megtaláltam a Metagalaktika 4-ben. Nem tudom megmondani, tetszett-e. Érdekes volt, kétségkívül. Hanem hát hogy sci-fi-e? - ez volt az első gondolatom. És a válasz: nem tudom. Igazán nem. És ha ilyen direkt módon teszik fel a kérdést, még jópár, a Galaktikákból az évek során megismert és kedvelt sztorival is ugyanígy vagyok. Azért tartom-e ezeket ösztönösen sci-fi-nek, mert tudományos-fantasztikus antológiában, folyóiratban találkoztam velük? Vagy az az igaz, hogy - a költővel szólva - "nem tudom, mit keresek, de ha látom, felismerem"? Szóval hogy olvasva nyilvánvaló, mi tartozik ide, csak szavakban megfogalmazni nehéz? Hogy elkanyarodjak: szintén szóba került e hasábokon a Brian élete című film (Monty Python's Life of Brian). Aki kérdezte, még nem látta (sürgősen pótolni, feltéve hogy szereti a brit abszurd humort, a nevezett gegcsapat munkásságát a hatvanas-hetvenes évekből!). A leírás szerint sci-fi, sőt, ha a sztoriba is belenézünk, láthatjuk, hogy egyfajta alternatív történelmi szituációt jelenít meg, Krisztus korát, egy másik, a véletlenek összjátéka folytán a történelem színpadára keveredett prófétával (ő Brian, a názáreti). Sőt, mi több, a filmben van egy jelenet, amikor a Földet megközelítő földönkívüliek elragadják a főszereplőt, magukkal cipelik űrhajójukon, részt vesznek egy csillagközi üldözésben, majdnem felkenődnek egy aszteroidára, majd belecsapódnak a planétánkba - Brian sértetlenül mászik ki a roncsok közül, mintha mi sem történt volna -, mindezt teszik összesen körülbelül fél perc alatt... A film egésze a keresztény mitológia (az azt felidéző mozik) paródiája - ez a mákszemnyi jelenet az ugyanakkor divatos "űrös" fantasztikus filmeké. De hogy ettől sci-fi volna a Brian? Soha nem jutna eszembe. Ahogy a Monty Python egyetlen más darabjáról se. (Nota bene, legendás tévésorozatuk egyik epizódjában volt egy hosszabb jelenet, címe: Science fiction sketch. A Skóciát elfoglaló, wimbledoni tenisztornát nyerni óhajtó, puding alakú marslakókról szólt, akiket sikerrel legyőz, ha nem is a tudomány, de az emberi hülyeség.) És hogy még tovább bonyolítsam: nevezett Monty Python csapat jeles tagja volt Terry Gilliam, aki utóbb, a gárda szétválását követően a rendezői székbe ült, s kezdett a nyolcvanas évek elején a Python-stílust erőteljesen visszatüröző alkotások készítésébe. Kezdve a Jabberwockyval, folytatva a Brazillal (a kedvenc filmemmel!), a Halászkirály legendájával, a Münchausen báró kalandjaival, a 12 majommal. És soha, egyetlen alkalommal eszembe nem jutott még, hogy a felsorolt filmek ne volnának sci-fik! Hogy lehet ez?! Hol van tehát a határ? Mi adja az oly áhított definíció sarkalatos pontját? Mondom, válaszom nincs - csak újabb kérdéseim. :) Attila ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.09.03. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html