Udv, Nagyon helyenvalo azt feszegetni, hogy mi is a sci-fi (de errol talan majd kesobb). A felsorolt filmek nagy reszet lattam, de semmikeppen sem vennem meg ezeket, vagy neznem meg ujra. Nem azert, mert altalam ezek feltetlenul "rossz" filmeknek minosulnek, hanem azert, mert nem tartoznak ez erdeklodese korombe. Lehet, hogy ez nalam szuklatokoruseg (komolyan mondom), de en szandekosan lekeskenyitem azt a savot, ahol meg atfernek a sci-fi filmek. Jomagam ugyanis joreszt urkutatassal foglalkozo sci-fi filmeket szeretem. A tobbi, nem az urkutatas korebe tartozo filmek azert vannak meg nekem, mert egyszeruen brillians alapmuvek, amiknek a megtekintese nelkul nem nagyon beszelhetunk arrol, hogy ismerjuk a sci-fi filmeket - pl. Metroplois vagy Things to Come (amelyekbol nemely 5 percnyi resz feler vagy ketszaz, 'Abyss" es 'Andromeda-torzs' jellegu filmmel). Syd Mead-nek sem jutott volna sok minden eszebe a "Szarnyas fejvadasz" tervezesenel, ha Fritz Lang nem csinalta volna meg a 'Metropolis"-t [jo par evtizeddel korabban]. Gattaca-t lattam (mivel en is olvastam, hogy na most ez mar egy tenyleg intelligens film), de nem voltam elajulva tole. A Csillagok haboruja, Dune, ET stb. nekem meg nem is sci-fi-k (A Csillagok haboruja pl. egy lovag-cowboy-masodik_vilaghaborus-Oz_a_csodak_csodaja-Stan_es_Pan- stb.-stb.stb. ... hm... egyveleg [de semmikeppen sem sci-fi]). Az 'Emlekmas'-rol pedig kirohantam a csaladommal egyutt a mozibol, annyira undoritott minket a film durvasaga (pedig a novella nem rossz - es egeszen mas). Ha ezt a filmet vesszuk alapul [vagy barmely Svajcineger filmet, vagy akar Robotzsarut stb,], akkor en pont a 180 fokosan ellenkezoket szeretem. Ezek nekem nem is sci-fi muvek, csak annak alcazott akcio/horror filmek. Hofitol tudom, ha egy gomblyuk tul nagy, az mar zseb. Szinten, nincsen olyan meggyleves amely egyben makosretes is - ha az a lenyeg, hogy valakinek a belsejet egy urhajo fedelzeten aprolekosan szetcincaljak, az nem sci-fi, hanem egyszeruen baromsag [szerintem]. Amugy is en jobban odavagyok a szepsegert, mint a szennyert vagy eroszakert. Boticelli gyonyoru 'Venusz szuletese'-t szivesebben raknam fol a falra [teszem azt repodukcio formajaban] mint egy gozolgo tragyadombrol keszult festmenyt - szoval akkor miert szennyeznem a TV kepernyojet a Ragadozo-val? En inkabb arra vagyok kivancsi, hogy hogyan fedezheti fel az Ember az ot korulvevo vilagot [meg ha az a vilag nem is pontosan olyan, ami minket valoban korulvesz, mint pl. a Fold kozepe Verne muveben es a belole keszult filmben, vagy az egesz Vilagegyetem cakk-pakk az Orion urhajoban], hogyan eli at az Ismeretlennel valo talakozast [Solaris, 2001], vagy milyen lesz a tarsadalom [ameddig - altalaban - ez pozitiv ... de semmikeppen sem vagyok kivancsi poszt-apokaliptikus szenvelgesekre, mint pl. Mad Max]. Nem erdekelnek a paranoias filmek, ahol a kormom leragva kell rettegnem az Idegenektol [pl. Alien es klonjai - ami amugy is horror]. Ugyszinten, es ezert bocsanatot kerek elore is, sok filmet egyszeruen suletlensegnek tartok [pl. Szellemirtok, Brazil, Men in Black, Matrix, stb.] es veletlenul sem vennem egy kalap ala - kulonosen mint sci-fi-t - pl. Pal Gyorgy filmeivel, vagy a Forbidden Planet-tel. Az, hogy joreszt regi filmeim vannak, annak csak az az oka, hogy akkor rukkoltak ki jo es eredeti otletekkel. Az utobbi evtizedekben keszult filmek - tisztelet a nagyon-nagyon keves kivetelnek - csak silany masolatok (pl. az Abyss [uj, rendezoi vagas] lathatolag ihletve volt a harom evtizeddel korabban keszult 'The Day the Earth Stood Still' altal...) Ami pedig az irodalomban Bradbury, Lem vagy Bulicsov, az a kelet-europai alkotasok a sci-fi filmekben: veretes, verbeli, igazi sci-fi-k [ajanlanam a szot: "fantasztikus" (es ez csak negy szotag ;-)], a rapakolt nezocsalogato retegek nelkul (pl. "jopofa" bekopesek ... vaga'ny urhajo, [tengeralattjaro, miegymas] uldozesek ... spriccelo ver). Itt is igaz a mondas: a kevesebb neha tobb... Az hogy vajon kisarjad-e egy novenymag a Venuszon vagy a Marson ('A nema csillag', 'Conquest of Space'), az sci-fi. Az, hogy egy mutans kibuggyan egy pofa hasabol a Marson, az nekem csak visszataszito okorseg. (Vagy mas peldaval: amit nem olvasnek el konyvben, azt meg sem neznek filmben sem - marpedig en is a klaszikus Kozmosz Konyveken es Galaktikan nottem fol {de meg akkor is valogattam}... Egyszer megprobaltam elolvasni az Alien-t konyvben, es ez olyan volt, mint megkiserelni elhegedulni a Kis eji zene-t egy franciakulccsal...) Utolag is oszinten bocsanatot kerek a sarkos megfogalmazasert - nem akartam bantani senkit sem, csak ra szerettem volna vilagitani a [talan sajatos] nezopontomra. Kosz' a figyelmet. Pali ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.08.30. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html