Udv' K-bel: nem tudom, melyik filmre gondoltal mikor a "kocsikerek" urallomas korabbi alkalmazasara utaltam, mivel en ket filmet is emlitettem: Pal Gyorgy 'Conquest of Space' [1955] es Klusancev 'Ut a csillagokhoz' [1958]. Bar egy korabbi amerikai filmben [amit nem lattam] ugy tunik, hogy mar szerepel valamifele korong alaku urallomas ['Project Moonbase' 1953, R. Heinlein muve alapjan], de Pal filmje az elso, amiben ez a klassikus, "kullos kocsikerek" szerepel. (Mas egyeb filmek, szinten a '2001'-et megelozoen, is szerepeltettek ezt a urallomas format, mint pl. a Japan 'Battle in Outer Space {angol cim} [1959], a szovjet 'Az eg hivasa' [1959], vagy az olasz 'Wild Wild Planet' {angol cim} [1965] {ezek a filmek megvannak nekem}.) Teljesesen igazad van abban, hogy Ciolkovszkij tervezte ezt a fajta urallomast. Ennek ellenere az emlitetteken kivul a tudomasom szerint nem keszult film errol (marmint '2001' elott). Viszont Ciolkovszkij reszt vett egy korabbi mu, az 1936-ban keszult szovjet 'Kozmikus utazas' c. film kesziteseben [szinten az o konyve alapjan keszult a film - valoszinuleg ami magyarul 'Tavol a Foldtol' cimmel jelent meg hajdanan], ahol a kozmonautak (egy tudos, egy gyerek es egy no) a Holdra mennek. Erdekessegkeppen ez a film - ahol az urhajosok mai szemmel nezve is tokeletesen hiheto kialakitasu urruhat viselnek - messze jobban abrazolja a Holdon valo boklaszast, mint a nem sokkal korabban keszult 'Lany a Holdban' cimu nemet film ['Metropolis' kreator Fritz Lang muve], ahol egy hasonlo osszetetelu csapat rendes utcai ruhaban flangal a Fold utitarsa felszinen. (Hozza kell tennem azonban, hogy ez a film az elso feleben nagyon profetikusnak tunik egyebirant [bar en nem lattam a filmet], es szinten itt lett feltalva a visszaszamlalas... Meg jo, kulonben az Orion [az eredeti - nemet vagy magyar - valtozatra gondolok, es nem az uj vertelen magyar szinkronra] szegenyebb lett volna egy jellegzetes, "izgalmas" hangeffekussal.) Viszlat' Pali ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.08.22. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html