Hahó! De örülök, hogy valaki (házigazdánk) említette - tehát ismeri! - Sydney Jay Mead nevét! Egy káprázatos(an realista) fantáziájú grafikusról, designerről van szó: valószínűleg azok ismerik, akik annak idején olvasták a Galaktika egy 1987-es számát, amelyik cikket közölt a Blade Runner és számos más szupersci-fi képi világának kialakításában részt vett tervezőről. E nemben egyik kedvencem; a másik Chris Foss. Mead nekem magamnak is nemrég jutott eszembe sok-sok év után (régi Galaktikákat lapozgatva; itt jegyzem meg, hogy egykor a Műegyetem építészkarán egy általam írt szakdolgozat-szerűség témája részben az ő munkásságára épült), s most, hogy itt is szóba került a neve, végre utánanéztem a neten. Eddig egy fősite-ot találtam hozzá - viszonylag kevés lementenivalóval. Viszont ez a saját oldala: www.sydmead.com. Biztos rálelek majd olyanokra is, ahonnan a Sentury című albumának (és más kiadványoknak) a festményeit le lehet tölteni. A lényeg: ajánlom mindenkinek, aki még nem találkozott Mead nevével. A másik, amihez szívesen fűzök megjegyzést: a 2001. előképei. Én is mindig nagy kedvvel nyomoztam általam kedvelt alkotások "előtörténetét" - és az Űrodüsszeiát én is korszakalkotó, azon belül korszakalkotóan eredeti alkotásnak tartom. Ezzel együtt érdekes volt megtudni, hogy semmi sem annyira eredeti, amilyennek látszik - eddig még nem is hallottam a Pali által említett mozidarabokról. Bárcsak láthatnánk ezeket! A magam részéről köszönöm az informálást, még szívesen olvasnék többet is tőle hasonló témában. Üdv, Attila ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.08.18. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html