Szep jo napot! Na, vegre... VEGRE! ... bele tudok -ba kotni. Szoval nem szeretjuk Tarkovszkij Solaris-at, mi? Hat pedig szerintem ez egy gyonyoru es nagyon ertelmes film - a maga nemeben a legjobb. Az az igazsag, hogy en is csak akkor ertekelem, ha egyedul, zavartalanul tudom nezni - de ekkor azonban szinte hipnotizal a film. Ja, es nem szabad csak egyszer megnezni - minel tobbszor latja az ember, annal kevesbe tunik lassunak, es annal tobb rejtett ertelmet/szepseget lehet felfedezni benne. A zene szinten csodalatos, es a vege szerintem pazar. Na, sci-fi... az a helyzet, hogy a "sza'jfa'j" azert hiteles, mert igy ejtik ki az angolul beszelok ezt az angol roviditest. A fonetikus kiejtessel - egy pici hibaval: "szcifi" vagy "szifi" [a szinte kiejthetelen "scifi" helyett] - meg nincs annyira baj, mivel sok egyeb angol nevet is, altalaban, fonetikusan ejt ki a magyar [pl. Washington-nal "vasington"-t mondanak, mivel a "w"-nak nincsen magyar hangzasu megfeleloje]. Azonban "sz*k*ifi"-t mondani teljesen ertelmetlen, mivel az angol, ha kiejti ezt a roviditest, egyszeruen elhagyja a "c" betut [nema marad], szoval ezt egyaltalan nem kellene "k"-ra "angol-magyarositani". Na, be is fejezem, mert mar szorszalhasogatasba megyek bele. Egyebirant nem Oroszhonban (vagy mas volt szoc. orszagban) elek - ebben az esetben egyebkent is valoszinuleg inkabb tapsikolnek az amerikaiaknak), hanem Kanadaban. Ha valaki ismeri - es szenvedi - a jenkik piszkos ugyleteit, akkor az a kanadai (ezert itt szinte senki sincs oda ertuk - hogy ne mondjam, hogy utaljak oket). Nem akarom a politikai nezetemet itt fejtegetni - es ezt ez a kivalo Forum nem is erdemelne meg - de csak annyit, hogy az amerikai hamburger-kultura a laba nyomaba sem erhet a 60-as es 70-es evekbeli kelet-europai [es altalaban europai] kulturanak. A kapitalizmus csak rohaszt es egyaltalan nincsen jovokepe (es jovoje sem)... Szoval en inkabb maradok Jefremov 'Andromeda kod'-enel es Lem 'Magellan felho'-jenel... Valoban ossze sikerult [verrel-verejtekkel] gyujtenem nehany kelet-europai - es mas europai - sci-fi filmet. Ha mar ugy is listazunk, amint idom lesz erre, szivesen kozzetennek egy felsorolast a meglevo filmeimrol (meg amikre meg vadaszok), hatha valakinek ihletet ad. Huen az orionos elkotelezettsegemhez, jobbara uros temaju filmeket gyujtogettem be. Bar a filmek java resze kelet-europai eredeteu, van koztuk egy egy par nyugat-europai es amerikai is. Hogy kicsit a temanal is maradjunk, tegnap kaptam meg az un. "teljes Orion filmzenet". A CD nagyon jo, de sajnos itt is ervenyesul az, hogy a cegek jobbara csak arra mennek ra, hogy minel tobb penzt lehessen ugyanazert kicsikarni (t.i. nemreg jelent meg a nem-annyira-teljes zene, amit csak egy kicsit kellett atdolgozni - de pl. a kiado meg a CD dekoraciojat sem valtoztatta meg). Na, mindegy, ez van... Udv' Pali ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.08.08. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html