Gyula, van már két jó kérdésünk, amelyekre TJ választ is adhatna, ha akarna. Miért nem kérdezed meg tőle, te biztosan tudod a címét. A könyvlistád meggyőző és tekintélyes. Mivel a fantasyról hasonlóan vélekedünk, a saját gyűjteményem nem különbözhet jelentősen a tiédtől, és meg kell adni, a válogatásod is figyelemre méltó mértékű egyezést mutat a saját elképzelésemmel. Én nálad szigorúbban osztályozok, lehet, hogy Attilához hasonlóan, habár ő még kilátásba helyezte a lista bővítését. Megnézném, ő meddig jutna el, ha nem csak hirtelen szedné össze a jelölt- jeit. Vannak azonban meglepő vonásai a listádnak! Az ember tragédiája például, vagy a Gulliver. Én úgy tudtam, Wells időgépével számítják a tudományos-fantasztikum kezdetét, csak nem szállsz szembe az ítészek határtalan bölcsességével? Különösen szokatlan huszárvágás egy régi mese, a Gulliver besorolása a sci-fibe. A sötétség balkezét külön is megemlítetted, kiemelt kedvencedként is megjelölted. Én nem olvastam belőle sokat, annyira emlékszem, hogy az eleje elég érdektelen - félre a finomkodással, unalmas - volt, és egyébként is úgy hittem, hogy a fantasy téged nem érdekel. Vagy mégis? Nem láttam a listádon a Végjáték két folytatását, a Holtak Szószólója köteteit, meg- lepetésemre, ahogy Lem Solarisát sem. Ajánlom őket a társaság figyelmébe! Végül érdekelne, miféle könyv az a Visszatérés, amelyet a jelzés szerint szintén nagyon kedvelhetsz. Lem műveit, eddig úgy gondoltam, kellően megismertem, de ezzel még nem találkoztam. Fogjak hozzá a felkutatásához? Attila lelkesen mesélt a húsz évvel ezelőtt megjelent Galaktikák színvonalas írásairól. Valóban, szeretném a figyelmet kiterjeszteni erre a folyóiratra is, de akár más, ma is hozzáférhető novellagyűjteményekre is, hisz' nem csak regényekből áll az irodalom. A rendelet, amelynek az elemzését olvashattuk, valóban különös, de nem példátlan. A munkám során számos törvényt és egyéb jogszabályt kell megismernem, és nyugodtan állít- hatom, bármely korszakból tetszés szerinti mennyiségben lehet bennük ostobaságokat vagy logikátlanságokat felmutatni. De ha az idézett rendeletnél maradunk, rá kell mutatnom, hogy nem tudjuk, az érettségi vizsgákat szabályzó korábbi rendeletek vajon másként sorolták-e be a tudományos-fantasztikus irodalmat, ami persze nem teszi kevésbé orr- facsaróvá a jelen helyzetet. Mindazonáltal ez csak egy rendelet - kérdés, hogy az irodalomtanárok hogyan alkalmazzák. Meglehet, közöttük sok olyat találhatnánk, akik a látottaknál felvilágosultabban viszonyulnak az új kor egyik minősített irodalmi ágazatához. Pali, felkeltetted a kíváncsiságomat, hol lehet az a hely, amely közelebb van, mint a Hold, és ahol ilyen sok régi szovjet és egyéb fantasztikus filmet láthattál. Mert itthon bizony ilyesmit még régen sem lehetett látni, sajnos, pedig hajdan a szovjet filmművészet remekeit fölös számban tárták a nagyközönség elé. Ahogy az amerikai ízlést szapulod, akár Oroszhonban is lehetsz, vagy tán csak nem Irakban? Mellesleg: izgat, mitől "hitelesebb" a szájfáj a szkifinél vagy a szcifinél. al Ghúl ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.08.05. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html