Kezdem ott, hogy az összesen 520 könyvemből (a négyszázat rosszul tippeltem) 218 látható itt, azaz még néhány, ahol több kiadás is megvan. Ez a lista csak az én könyvtáramról és ízlésemről árulkodik, közel sem merített a teljes hazai könyvkínálatból. Igaz, én általában megvettem azt, amit én érdekesnek találtam valamiért. Meg kell mondanom, hogy a válogatás néhol kissé esetleges. Nem könnyű eldönteni, hogy ez miért ne kerüljön ide, ha az igen. Végül azokat hagytam meg, amelyekről legalább homályosan voltak olyan emlékeim, hogy érdekesnek találtam. Bár vannak olyan könyveim is, amelyekről, ahogy a minap írta nekem valaki, tudom, hogy értékes, csak épp nekem nem jött be. Miket hagytam ki? Azokat, amelyek nem tűntek érdekesnek, ezért nem vettem meg. Vagy amelyeket részben vagy egészben elolvastam, és nem tetszett eléggé. Vagy értékesnek tűnik, de még nem volt kedvem belefogni. Vagy olvastam, de már nem emlékszem rá. Vagy még nem volt időm elolvasni. Vagy ha attól a szerzőtől már elég sok könyv felkerült a listára (!). De eleve kihagytam a Star Wars és más tematikus sorozat úgynevezett kiegészítő könyveiből azokat, amelyek a birtokomban vannak. Ezekről úgysincs kellő áttekintésem, értelmetlen volna így válogatnom közülük. Szóval sok könyv felsorolható lehetne még. Tulajdonképpen most, hogy a listát válogattam, az az érzésem támadt, hogy az ötszázból legfeljebb százat lehetne kiszórni azért, mert gyengének vagy esetleg rossznak találom. (Olvastam néhány nagyon rosszat is, azokat ne is emlegessük.) Vettem a bátorságot és egy, néha két csillaggal megjelöltem azokat, amelyeket talán nem felejteném el felsorolni, ha az utcán rámkérdezne valaki. Hogy ezek-e a kedvenceim, magam sem tudnám eldönteni, de ha a Holdra költöznék, ezeket nem hagynám itthon. Elég színes a kínálat, kimondottan ifjúsági könyvek is akadnak köztük (amelyeket a végére csoportosítottam), jó pár novelláskötet, humoros, szatírikus, kaland, technikai és társadalmi, régi, új... szóval a java, ahogy én látom. Ha olyan valaki válogatna belőlük, aki eddig a Halálosztó 2029 vagy a Battletech égiszt tartotta a sci-fi irányadójának, az talán rájönne, hogy a szivárványból eddig csak a piros szín árnya- latait ismerte meg. De lehet, hogy ő így szereti. A kiadó helyén sok helyen egy sorozat neve, és a könyv azon belüli sorszáma látható. A listát a gépemből nyertem, ahol én így vezettem be ezeket, így most engedelmeddel nem fogtam hozzá, hogy a kiadás évszámát írjam be helyettük. De a listát úgyis legfeljebb csak tájékozódás céljára fogod hasznosítani. Nos, kellemes böngészést, és ha kihagytam egy kedvencedet, ne feledd: neked van igazad.  --- Csillagok cigánylánya (World SF, 3) A fekete sugár (World SF, 6) Fényévek (Möbius SF, 1997) Gemma (Vega, 1985) Gyilkos idő (Maecenas, 1988) A hazugság halála (World SF, 9) Az idő hídján (Möbius SF, 2000) A marslakók második inváziója (Táncsics, 1974) Menekülés a Naprendszerből (Vega, 1988) Meteorok viharában (Delfin, 1969) A nyikorgó idegen (Delfin, 1971) Ötvenedik (Kozmosz FK, 50)* A pokolba tartó vonat (Gondolat, 1970)* A rádiumkirály (World SF, 7) Riadó a Naprendszerben (Európa, 1965) Szívélyes Fahrenheit (Maecenas, 1990) Téren és időn túl (World SF, 5) Edwin A. Abbott: Síkföld (Kozmosz FK, 87) Brian W. Aldiss: Amíg világ a világ (Táncsics, 1970) Buzz Aldrin - John Barnes: A csillagok fiai (I-II) (Möbius SF, 1999) Poul Anderson: Időjárőr 1-2. (Valhalla, 1994) Poul Anderson: Majd ha az Orion fölszáll (Galaktika FK, 143) Isaac Asimov: Acélbarlangok (Alapítvány, 2)* Isaac Asimov: Alapítvány (Kozmosz FK, 15, 85; Alapítvány, 10)* Isaac Asimov: Az Alapítvány előtt (Galaktika FK, 151) Isaac Asimov: Alapítvány és Birodalom (Kozmosz FK, 18, 85; Alapítvány, 11)* Isaac Asimov: Alapítvány és Föld (Galaktika FK, 132; Alapítvány, 14)* Isaac Asimov: Az Alapítvány pereme (Kozmosz FK, 110; Alapítvány, 13)** Isaac Asimov: A csillagok, akár a por (Alapítvány, 7) Isaac Asimov: Előjáték az Alapítványhoz (SF klasszikusai, 2) Isaac Asimov: Én, a robot (SF mesterei, 1991); Robottörténetek (I-II) (Alapítvány, 1) Isaac Asimov: A Hajnal bolygó robotjai (Alapítvány, 4) Isaac Asimov: Halálos ítélet (Szukits, 1998) Isaac Asimov: A halhatatlanság halála (Kozmosz FK, 1; GBK Könyvklub, 1988)* Isaac Asimov: Kavics az égben (Alapítvány, 8) Isaac Asimov: Második Alapítvány (Kozmosz FK, 26, 85; Alapítvány, 12)** Isaac Asimov: A mezítelen nap (SF mesterei, 1990)* Isaac Asimov: Robotok és Birodalom (Alapítvány, 5) Isaac Asimov - Robert Silverberg: Leszáll az éj (Valhalla, 1993) Pierre Barbet: A psziborgok álmai (Kozmosz FK, 41)* René Barjavel: Az óvatlan utazó (Kozmosz FK, 13) Alekszandr Beljajev: A kétéltű ember (Delfin, 1988) Alekszandr Beljajev: A levegőkereskedő (Kossuth FS, 1; Kossuth, 1978) Alekszandr Beljajev: A repülő ember (Delfin, 1980) Alekszandr Beljajev: Az utolsó atlantiszi (Kossuth FS, 1) Alfred Bester: Tigris! Tigris! (SF mesterei, 1990)* Dmitrij Bilenkin: Hullámverés a Marson (Kozmosz FK, 5) Bogáti Péter: Az utolsó ember (Kossuth, 1982)* Pierre Boulle: A majmok bolygója (Kozmosz FK, 14, 77)* Karin Boye: Kallocain (Kozmosz FK, 57) Ray Bradbury: Kaleidoszkóp (Kozmosz FK, 27)** Ray Bradbury: Marsbéli krónikák (Európa, 1966; Európa ZsK, 1982)* Ray Bradbury: A tetovált ember (GBK Könyvklub, 1992)* John Brunner: Teljes napfogyatkozás (Háttér, 1989) John Brunner: A Yan játékmesterei (Kozmosz FK, 59) Kirill Bulicsov: Kettészakított élet (Kozmosz FK, 90) Kirill Bulicsov: Az utolsó háború (Kossuth FS, 17; Kossuth, 1978) Italo Calvino: Kozmikomédia (Kozmosz FK, 17)* Orson Scott Card: Végjáték (Galaktika FK, 149)** Francis Carsac: A sehollakók (Kozmosz FK, 65)* Francis Carsac: A világűr Robinsonjai (Kossuth FS, 8)* C.J. Cherryh: Mélyállomás (Maecenas, 1988) J.T. Chipendale: KEEC - A nagy világ-Regatta (IPV, 1988) Czeslaw Chruszczewski: A kozmosz tüneménye (Kozmosz FK, 52) Arthur C. Clarke: 2001. Ürodisszeia (Kozmosz FK, 24; Szukits, 1994)* Arthur C. Clarke: 2010. Második űrodisszeia (Kozmosz FK, 104) Arthur C. Clarke: 3001. Végső űrodisszeia (Möbius SF, 1999) Arthur C. Clarke: Birodalmi föld (GBK Könyvklub, 1992) Arthur C. Clarke: Holdrengés (Kossuth FS, 11)* Arthur C. Clarke: A Mars titka (Bibliotheca, 1957)* Arthur C. Clarke: Az őrszem (Magyar Könyvklub, 1995) Arthur C. Clarke: Randevú a Rámával (Kozmosz FK, 82) Arthur C. Clarke: A város és a csillagok (Kozmosz FK, 62)** Hal Clement: Az elveszett rakéta (Kozmosz FK, 58) Michael Crichton: Az Androméda-törzs (Kossuth FS, 9)* Michael Crichton: Az átprogramozott ember (Kossuth FS, 16) Cserna József: Dráma a Holdon (Kozmosz FK, 10) Csernai Zoltán: Atleóntisz (Kozmosz FK, 16) Csernai Zoltán: A boldogságcsináló (Kozmosz FK, 64) Csernai Zoltán: Titok a Világ Tetején (Kossuth FS, 15) Samuel R. Delany: Menekülés a holt városból (Galaktika FK, 162) Dévényi Tibor: Hová lett Artúr? (Kozmosz FK, 75)** Dévényi Tibor: Képtelenségek a XXI. századból - képekkel (Natura, 1986)* Philip K. Dick: Álmodnak-e az androidok elektromos bárányokról? (Valhalla, 1993) Ljuben Dilov: A szkafander súlya (Kozmosz FK, 29) Alekszandr Dnyeprov: Bíbormúmia (Kozmosz FK, 5) Mihu Dragomir: Egyedül az űrben (Bukarest, 1964) Patrice Duvic: Végállomás (GBK Könyvklub, 1989) Mircea Eliade: Különös kalandok (Kozmosz FK, 49) M. Eller: A láthatatlan professzor (Delfin, 1973) Fehér Klára: A Földrengések Szigete (Delfin, 1982) Fehér Klára: Oxygénia (Táncsics, 1974) Fekete Gyula: A Kék sziget (Kozmosz FK, 44) Fekete Gyula: Szerelmesek bolygója (Kozmosz FK, 108) Alan Dean Foster: A nyolcadik utas a halál (Kozmosz FK, 120) Alan Dean Foster: Az utolsó csillagharcos (GBK Könyvklub, 1987) Herbert W. Franke: Az orchideák bolygója (Táncsics, 1970) Szever Ganszovszkij: Három nap egy esztendő (Kozmosz FK, 21) Gergely Mihály: A Kozmosz 15. törvénye (Kozmosz FK, 99) Donald F. Glut: A Birodalom visszavág (Kozmosz FK, 81) C. Gordon: Interakció (Primusz, 1990) Georgij Gurevics: A Naprendszer fiai (Európa, 1967) Gyertyán Ervin: A kiberneroszok tündöklése és bukása (Kozmosz FK, 118) Harry Harrison: Rozsdamentes Acélpatkány (Galaktika FK, 142) Harry Harrison: A Technicolor° időgép (Galaktika FK, 136)* Robert A. Heinlein: Angyali üdvözlet (JLX, 1993)** Frank Herbert: A Dűne (I-II) (Kozmosz FK, 123)* Fred Hoyle: A Fekete Felhő (Gondolat, 1969) Fred Hoyle - John Elliot: Androméda (Kozmosz FK, 70) Aldous Huxley: Szép új világ (Kozmosz FK, 88) Aszkold Jakubovszkij: A Galaktika kupolája (Kozmosz FK, 72) Ivan Jefremov: A Bika órája (Kossuth FS, 10) Mihail Jemcev - Jeremej Parnov: Világlélek (Kozmosz FK, 9) Wolfgang Jeschke: A Teremtés utolsó napja (Galaktika FK, 144) James Kahn: A Jedi visszatér (Kozmosz FK, 107) Kaszás István: A felderítő (Kozmosz FK, 84) Kaszás István: A Galaktika urai (Kozmosz FK, 43)* Kasztovszky Béla: Kétszemélyes világ (Kozmosz FK, 84) Komacu Szakjó: A holnap elrablói (Kossuth FS, 5) Kőszegi Imre: Összkomfortos Robinson (Delfin, 1970) Günther Krupkat: Amikor meghaltak az istenek (Kozmosz FK, 55) Laczkó Géza: Holdbéli Dávid csodálatos tapasztalatai a Földön (Kozmosz FK, 20); Innen és túl (Kozmosz FK, 73)* Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze (Kozmosz FK, 63)** Stanislaw Lem: Álmatlanság (Európa ZsK, 1974) Stanislaw Lem: Csillagnapló (Magyar Könyvklub, 1996) Stanislaw Lem: Éden (Kozmosz FK, 23, 76) Stanislaw Lem: Kiberiáda (Európa, 1987)** Stanislaw Lem: A kudarc (Magyar Könyvklub, 1995) Stanislaw Lem: A Legyőzhetetlen (Sierra, 1992) Stanislaw Lem: Magellán-felhő (Móra, 1961) Stanislaw Lem: Pirx pilóta kalandjai (Európa, 1970)* Stanislaw Lem: Szénanátha (Európa, 1980) Stanislaw Lem: Visszatérés (Európa ZsK, 1979)** Lengyel Péter: Ogg második bolygója (Kozmosz FK, 101) Aaron F. Loacher: Időjárőr (Lazi Bt., 1998) Lőrincz L. László: A hosszú szafári (Kozmosz FK, 97)* Lőrincz L. László: A Nagy Kupola szégyene (Kozmosz FK, 83) George Lucas: Csillagok háborúja (Kozmosz FK, 69, 96) Q.G. Lyn - A.F. Bian: Aster (Magvető, 1971) Madách Imre: Az ember tragédiája (Szépirodalmi Kiadó, 1982) Georgij Martinov: Az időspirál (Móra, 1973) Georgij Martinov: Támadás a Föld ellen (Gianea) (Albatrosz, 1966) Luigi Menghini: Láncreakció (Kozmosz FK, 74) Walter M. Miller: Hozsánna néked, Leibowitz! (Galaktika FK, 125) Mónus Miklós: Ő és Az (Népszava, 1984) Michael Moorcock: A fekete folyosó (Kozmosz FK, 45) Nemere István: Holtak harca (Kozmosz FK, 111) Nemere István: Időtörés (Népszava, 1984) Nemere István: Játszma tízmilliárdért (Kozmosz FK, 111) Nemere István: A kozmosz korbácsa (Expressz, 1982) Nemere István: A Neutron-akció (Kossuth, 1982) Nemere István: A Triton-gyilkosságok (Albatrosz, 1977) Pápay Kálmán: A leghosszabb éjszaka (Kozmosz FK, 37) Bohdan Petecki: Messier 13 (Kozmosz FK, 79) H. Beam Piper: Bundás népség (Galaktika FK, 157) Frederik Pohl: Az Átjáró (GBK Könyvklub, 1991) Frederik Pohl: Reklámhadjárat (Möbius SF, 2001) Frederik Pohl: Túl a kék eseményhorizonton (SF mesterei, 1992) Frederik Pohl - Cyril M. Kornbluth: Dr. Gladiátor (Galaktika FK, 133) Frederik Pohl - Cyril M. Kornbluth: A Venus-üzlet (Kossuth FS, 4) Preyer Hugó: Lebegés (Vega - MÜSZI, 1989) Kim Stanley Robinson: Vörös Mars (I-II) (Möbius SF, 2001) Romhányi József: Mézga Aladár különös kalandjai (Móra, 1974) Mordecai Roshwald: A hetedik szint (GBK Könyvklub, 1988) Carl Sagan: Kapcsolat (Édesvíz, 1993) Vagyim Sefner: A szerény zseni (Kozmosz FK, 47) Robert Sheckley: Kozmikus főnyeremény (Kozmosz FK, 66) Robert Sheckley: A státuszcivilizáció (GBK Könyvklub, 1989) Robert Sheckley: Szabad préda (Lícium-Art, 1992) Robert Silverberg: Üvegtorony (Valhalla, 1996) Clifford D. Simak: A város (Kozmosz FK, 8; SF mesterei, 1991) Umberto Simonetta: Éjszakai utazók (Kozmosz FK, 102) Olaf Stapledon: Az utolsó és az első emberek (GBK Könyvklub, 1989) Jonathan Swift: Gulliver utazásai (Európa, 1979) Szathmári Sándor: Gépvilág és más fantasztikus elbeszélések (Eszperantó Szövetség, 1989) Szentiványi Jenő: A kőbaltás ember (Delfin, 1972) Szentmihályi Szabó Péter: A sebezhetetlen (Kozmosz FK, 56) Szentmihályi Szabó Péter: A tökéletes változat (Kozmosz FK, 94) Szepes Mária: Tükörajtó a tengerben (Kozmosz FK, 40) Szergej Sznyegov: Istenemberek (I-II) (Galaktika FK, 127) Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Egymilliárd évvel a világvége előtt (Kozmosz FK, 60) Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Fogadó a Halott Alpinistához (Kozmosz FK, 80) Arkagyij és Borisz Sztrugackij: A kölyök (Kozmosz FK, 54) Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Nehéz istennek lenni (Kossuth FS, 6) Alekszej Tolsztoj: Garin mérnök hiperboloidja (Kozmosz FK, 38) Louis Trimble: A városgép (Kozmosz FK, 39) Mark Twain: Egy jenki Arthur király udvarában (Európa, 1980) Ilja Varsavszkij: Molekuláris kávéház (Kozmosz FK, 46) Jules Verne: Nemo kapitány (Móra, 1966) Jules Verne: Utazás a Holdba - Utazás a Hold körül (Forum, 1961) Pavel Vezsinov: A sorompó (Kozmosz FK, 106) Kurt Vonnegut, Jr.: A Titán szirénjei (Galaktika FK, 130) Weinbrenner Rudolf: A kitüntetés (Kozmosz FK, 105) Herbert G. Wells: Kőkori történet (Móra, 1985) Herbert G. Wells: A láthatatlan ember (Európa, 1982) Herbert G. Wells: A vakok országa (Európa ZsK, 1969) John Wyndham: A triffidek napja (SF mesterei, 1990) John Wyndham: Újjászületés (Kozmosz FK, 51)* Herbert Ziergiebel: A világűr foglyai (Kozmosz FK, 28) Zsoldos Péter: Ellenpont (Kozmosz FK, 22; Budapest, 1987)* Zsoldos Péter: A feladat (Kozmosz FK, 12; Budapest, 1987)* Zsoldos Péter: A holtak nem vetnek árnyékot (Gondolat, 1983) Zsoldos Péter: Távoli tűz (Móra, 1969; Kozmosz FK, 31, 92)** Zsoldos Péter: Az utolsó kísértés (Háttér, 1988) Zsoldos Péter: A Viking visszatér (Scolar, 1999) Bogáti Péter: Halló, itt Mátyás király! (Móra, 1966) Bogáti Péter: A linkostowni csapda (Delfin, 1976)* Arthur C. Clarke: Delfinek szigete (Delfin, 1980) Donászy Kálmán: A Borkman-villa titka (Móra, 1974) Elek István: Merénylet a világűrben (Delfin, 1967) Erich Kästner: Május 35 (Móra, 1974) Boy Lornsen: Mit üzen Abakusz? (Móra, 1976) Nemere István: Kalózok az űrben (Népszava, 1983) Lester del Rey: A szökevény robot (Delfin, 1977) Teknős Péter: Jártunk a jövőben (Móra, 1968)* --- ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.08.01. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html