Az Alapítványt nyugodtan nevezhetjük szeptalógiának - összesen hét részből áll. Az utolsó kettő, amelyek időben korábban játszódnak, mint az eredeti trilógia, közel olyan hatásosak és megragadóak, mint a régi részek. Ez egyúttal biztatást is ad arra nézve, hogy a Star Wars-sorozatot is ki lehet úgy bővíteni új részekkel - azaz előzményekkel -, hogy azok időben és történetileg „elébe” simuljanak a már jól ismert sztorinak. Legalábbis én bízom benne. Amúgy a látlelet a hazai sci-fi könyvkiadásról nagyjából áll. Szép, amit az Átjáró szerkesztője mond, de én abban a folyóiratban sem láttam meg a változ(tat)ás lehetőségét. Épp a napokban szedtem elő több évi elhanyagoltság után a Galaktikákat, Metagalaktikákat és Roburokat a hetvenes évek végéről, nyolcvanas évek elejéről. Úristen, hogy azok milyen színvonalas irodalmat nyújtottak, hónapról hónapra! A sci-fi irodalomtörténet legnagyobbjaiból válogatnak, s ritkán a gyengébb írások közül. Nem az volt a helyzet, hogy becsúszik egy-egy ismert (angolszász) név, és tőle valami novellácska, amit ingyen vagy olcsón lehetett megszerezni jogdíjilag. Hanem a csúcs, mindenből és mindenkitől. Nem hozok példákat - betelne a fórum. (De nem bírom ki: Robert Sheckley: Kísértet-5) Gyűrűk ura, Alapítvány, Dűne? Hát mindet negyven éve vagy még régebben írták! (Legalábbis az eredeti, klasszikus epizódokat.) De hogy ma is van minőségi sci-fi a hazai könyvpiacon: hadd csináljak ingyen- reklámot (még ha szűk körűt is csak) egy frissen indult kiadónak, az Agavénak, amely első könyveként Philip K. Dick legendás, tanulmányokban, hivatkozásokban az elmúlt évtizedekben ezerszer emlegetett regényével, Az ember a Fellegvárból című történettel jelentkezett a hetekben. Kötelező olvasmány! Ez az a híres-hírhedt sztori, amelyben alternatív történelem gyanánt nem a szövetségesek nyerik a második világháborút, hanem a japánok és a németek. A világ, persze, él tovább, csak az erőviszonyok mások, az élet keményebb, viszont rebesgetnek egy tiltott könyvről, egy sci-fi regényről, amelyben alternatív történetelem gyanánt a szövetségesek győztek a háborúban... és így tovább. Van jó könyv, csak ma százszor nehezebb rálelni, mint tíz, húsz vagy harminc éve. Attila ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.07.28. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html