Tisztelt Trethon Judit! Köszönöm helyreigazítását. Meglehet, valóban túlbecsültem az Ön szerepét az itthon megjelent sci-fi és fantasy irodalom összetételének formálásában, vagy éppen annak lerombolásában. Az Ön által írtak arra utalnak, hogy félreismertem Önt, így engedje meg, hogy a sajnálatomat fejezzem ki, ha bírálatom méltánytalan színben ábrázolta munkáját vagy személyes ízlését. Ami az Ön általam tévedésnek tartott vélekedését illeti az Orion folytatásairól, ma sem mondhatok mást, mint hogy "az Orion ... minden forrásom szerint hét részes, nem több". Eddig az egyetlen olyan adat, amely további epizódok létezéséről szól, ezek szerint az 1973-as Új Filmlexikonban olvasható, ami viszont nem tartozik a forrásaim közé. Mindeddig nem volt alkalmam az ominózus lexikon megtekintésére, de ezt feltétlenül pótolni fogom. Megkerestem viszont (ismét) az én kedvenc forrásomat, egy internetes filmadatbázist, amely ugyan nem tökéletes és teljes, de Dietmar Schönherr ott felsorolt film- és tévéfilm-szerepeinek száma száznyolcra rúg, és ezt hajlamos vagyok az általunk megkívánt hitelesség egyik jeleként felfogni. Ebben egyetlen alkalommal, az 1966-os évhez rendelve szerepel a "mi" Orionunk, hét epizóddal. (Mellesleg ezen a honlapon olvasható egy olvasói hozzászólás, amelyből kiderül, hogy a német Pro7 televízió folytatni akarta a sorozatot, a 90-es években, de ebből a jelek szerint semmi sem lett. Lehet, hogy jobb így.) No de akkor mi a helyzet a Filmlexikonban olvashatókkal? 1968-ban én kicsi gyerek voltam, mégis azt a határozott emléket hordoztam magamban sokáig, hogy az Orion először öt részes sorozatként volt nálunk látható. Már ezen a fórumon is esett róla szó, hogy ez valóban így lehetett. Elképzelhető, hogy a Magyar Televízió a talán később elkészült, de általuk mindenképpen később megszerzett két epizódot először "újabb kalandok"-ként hirdette, de tudtommal összesen akkor is csak hét epizód készült el, nem 7+5 rész, ahogy azt Ön a cikkében megírta. Szerencsétlen véletlen, hogy éppen az Ön egyik legkedvencebb sorozatával kapcsolatban vezette félre egy lexikon hibás szócikke. Nem hiszem, hogy éppen nekem sikerülne Önt a tévedéséről meggyőzni. Soha nem gondoltam magamra úgy, mint az Orion "hazai szakértőjé"-re (ott, akkor az csak egy túlzó, tréfának is beillő bevezető mondat volt), de láttam már igazi szakértőnek tűnő emberek által összeállított honlapokat a sorozat részletes ismertetésével, és ha az nem is nyom sokat a latban, amit én gondolok, az viszont már elgondolkodtató, hogy ezeken az oldalakon sem esik szó további részekről. Azt is valószínűnek tarthatjuk, hogy ha be nem mutatott epizódok félkész anyaga felkutatható volna, akkor azt a nemrég Németországban bemutatott új moziváltozatba beépítették volna, de ilyesmiről egyelőre nem hallottam. Az érdeklődőknek megígérem, hogy a közeli jövőben megpróbálok felkutatni forrásokat és adatokat filmre nem vitt, de megírt további epizódokról. Nem lenne akármilyen mulatság új, "igazi" történeteket olvasni régi hőseinkkel. Nem szeretném senkiben magyarul nyomtatott orionos elbeszélések hiú ábrándját felkelteni, sajnos a hazai sci-fi-kiadóktól mostanában ilyesmit nincs okunk remélni. De már tudom, hogy nem személyesen Trethon Juditot kell ezért okolnunk.  ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.07.16. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html