Tisztelt mindenki! A neten való böngészés közben bukkantam erre az oldalra, és nagyon megörültem neki. Aztán elolvastam, hogy nekem köszönhető a fantasy megbocsáthatatlan előretörése, amin először könnyesre nevettem magam, majd szokásomtól eltérően dühbe gurultam. Az opuszt jegyző tájékozatlansága megdöbbentő. Szóval: 1. A Galaktika szerkesztőjeként kevés közöm volt a Galaktika Fantasztikus Sorozathoz, maximum kritikákat írtam a megjelent művekről. Ötletet csak akkor várt Kuczka Péter, az 1999-ben elhunyt sorozatszerkesztő, ha ő már kifogyott belőle. Ebből én kettőt jegyzek: Vonda McIntyre Az Enterprise elindul – mert a Star Treket is kedvelem –, és Orson Scott Card Végjáték című regényei. Az utóbbiért sokat „harcoltam”, mert a nálunk addig ismeretlen, egyébként velem egyidős szerző regényétől Kuczka nem várt sokat, a mű egyébként 60 000 példányban kelt el. 2. A Nulladik Típusú Találkozásokban azokat a könyveket ajánlottam, amelyekről úgy véltem, másoknak is érdemes elolvasni. Akkor még megjelentek jó fantasyk, igényes fordításban és megszerkesztve, nem idegen álnevű magyar szerző által számítógépes játékból összekalapált fércművekről volt szó, hanem egy megismerésre méltó műfajról. 3. Aki valaha öt percet is beszélgetett velem sci-firől, tudja, hogy nem szeretem a fantasyt. Érdeklődő lévén sokat elolvastam, de nekem nem jött be az utóbbi évek termése, így maradok az ún. mainstream sci-finél, tehát a főáramlatnál. A kedvencem Robert Heinlein, ha valakit érdekel. 4. Ami az Oriont illeti, gimnazista koromban osztálytársaimmal játszottuk a sorozatot. Ebből kiderülhet, hogy régi motoros vagyok a sci-fiben, amit nem is titkolok... Ráadásul némelykor eléggé öntörvényű viselkedésemnek köszönhetően én lettem Tamara, és sci-fis barátaim ma is így hívnak... 5. Annak idején – videó még nem lévén – magnóra vettem a sorozat hét részének szövegét, és amikor a németek kiadták kazettán, egy barátom összejátszotta a filmeket a magyar szöveggel. Majdnem kívülről tudom tehát, így a magam részéről nagyon utáltam az új szinkront. 6. „Azóta egyébként több jel arra mutatott, hogy nem alaptalanul, az Orion ugyanis minden forrásom szerint hét részes, nem több.” Az 1973-ban megjelent Új Filmlexikon tanúsága szerint Dietmarr Schönherr filmjei között szerepel Az Orion űrhajó újabb kalandjai (1967, tv-sorozat, folytatás) is, tehát ajánlom megtekintésre az említett mű II. kötetének 413-ik oldalát, balra fent. 7. „És mi másra következtethetek, hogy a szerkesztők között levő Trethon Judit oka lehetett ennek a változásnak. Ezt pedig megbocsátani nem tudom. Ha kiderülne, hogy félreismertem, úgy sajnálatomat fejezném ki.” Ezt el is várom :)) Trethon Judit ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.07.15. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html