Üdv, Gromit! Jól sejtetted, az valóban a Pirx-sorozat volt. A főszereplő Papp János volt, aki most Womsler tábornok hangját adta, és Sunyovszki Szilvia, az akkori idők egyik legszebb magyar színésznője. Őt talán ezért is írták bele a történetekbe, meg azért, hogy a főhősnek legyen kinek elmondania a gondolatait, és így a néző megérthesse, éppen miért is válságos a helyzet. A sorozat alapját Stanislaw Lem Pirx pilóta kalandjai című, szerintem nagyon élvezetes elbeszéléskötete adta, abban van egy történet "rejtélyes morzejelekkel", Terminusz a címe. Sajnos a tévésorozat már nagyon régen volt utoljára látható, talán a Magyar Televízió még előrukkol vele egyszer, ha ugyan már el nem hagyták kallódni. Én sem emlékszem belőle igazán sokra, de annyira azért igen, hogy nem sikerült olyan jól, mint az Orion. És nem azért, amiért azóta is olyan gyakran emlegetik, nevezetesen hogy takarékosságból - a tévének még kevesebb pénze volt, mint a filmgyárnak - sok olyan jelenetet forgattak, amikor a színészeket a képen makettekről készült nagyított felvételek közé illesztették. Ez nem lenne csoda, hiszen ez gyakran alkalmazott trükk, csakhogy a makettek között emlékezetem szerint jól felismerhető volt kávéfőző, üvegpohár, műanyag kenyérkosár, és mindenféle más barkácsolt jószágok. A nézőkkel, meg a rosszmájú kritikusokkal ez esetben nem tudták a készítők feledtetni a díszlet effajta gyengéit, pedig ez a módszer csak a gyerekkorunkban, játék közben (és a színházakban) annyiszor alkalmazott fantáziadús átlényegítés példáját követte. Lehet valami oka, hogy a hasonló technikával készült, akkor szokatlan pikáns jeleneteket is bemutató "Televíziós mesék felnőtteknek" sorozat néha szimbolikus díszleteiről kevesebb szó esett. Van egyébként még egy érdekes példám. 1980. május 26-án, hétfőn, egy rendkívüli adásnapon - akkoriban hétfőnként még nem volt tévéadás - láthattuk Alekszej Tolsztoj Aelita című történetének tévéváltozatát, kissé hasonló trükktechnikával. Az érdekes az, hogy ha jól tudom, sem azelőtt, sem azóta nem láthattuk ezt a tévéjátékot, pedig akkor nem nézhettük végig. Ugyanis egyszer csak váratlanul megszakították a műsort, és bejelentették, hogy fellőtték a Farkas Bercit. Jellemző a korra, hogy előtte még a nevét sem tudhattuk, vagy hogy mikor indul. A néző meg találgatta, hogy vajon mi a manóért van aznap tévéműsor. Aztán kapcsoltak a stúdióba, ahol spontán összegyűlt szakértők a spontán összekészített ábrák és makettek segítségével spontán elmagyarázták, hogy mi is történt. De ez már történelem. Annyira, hogy nemrég egy űrhajózásról szóló összejövetelen egy fiatalembernek úgy kellett megmagyaráznom, hogy kicsoda is Magyari Béla. "Sic transit gloria mundi."  ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.07.09. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html