Üdv, Chipetke! Sajnálom, hogy nehezen találtál ide, de én nem tudom befolyásolni, hogy melyik kereső tart engem nyilván. De végül is ide lehet találni, ahogy látod. Kemény kérdésedre, hogy fogok-e friss információkat közölni, nehéz jól válaszolni. Ezt a lapot eredetileg csak azért nyitottam, hogy az elkészült magyar szövegkönyvemet letölthetővé tegyem mások számára is, és e köré írtam néhány mondatot a filmről azoknak, akik még vagy már nem emlékeznek rá. Közben tudtam meg, hogy a sorozatot újra vetíteni fogják, így hát erről is írtam pár sort. Aztán megnéztük az epizódokat, és ha már van egy ilyen oldalam, hát megírtam a véleményem az új bemutatóról. És így, apránként egészítettem ki a szöveget a társasjáték oldalával, meg a többi részlettel. Azonban ez egy olyan tévésorozat, amellyel kapcsolatban harmincöt éve gyakorlatilag semmi különös nem történt. Nem készítettek újabb epizódokat, moziváltozatokat, nem adtak ki - legalábbis itthon - könyveket róla, nincs emlékbélyeg, rajongói klub, McLane-es póló (az csak Ben Quicknek jutott ki), évtizedek óta semmi. Az Orion igazi divatja a hetvenes években lezárult. Ezért nincs is mit elújságolnom róla, ez nem egy működő, gyarapodó, változó valamiről szóló honlap. Voltak már, akik javasolták, hogy a német honlapokon olvashatókat írjam meg magyarul, de egyrészt nem biztos, hogy ez a német kollégáknak jól esne, másrészt én csak alig beszélek németül, így a vállalkozás roppant munkaigényes volna. Ám még sor kerülhet rá. De ha bárki konkurenciát teremt nekem egy saját honlappal, akkor ha ezt a tudomásomra hozza, én örömmel irányítom el oda is a hozzám látogatókat. Mellesleg éppen ma történt egy ritka nagy esemény az Orion történetében, hiszen ma kellett lennie az új moziváltozat németországi bemutatójának. Ha sikerül bármilyen beszámolóhoz jutnom róla - és erre van remény -, akkor az itt is olvasható lesz. Az új szinkront pedig nem bántom többé, nem volna semmi értelme. Azonban szégyellném, ha az eredetileg kialakult véleményemet, amelyet most is fenntartok, megtagadnám és megsemmisíteném, esetleg azért, mondhatnátok, mert a Filmmúzeum olyan barátsággal látott vendégül. Egyetértek veled, engem is gyakran zavar, hogy sok mostanában készült szinkron tompa hangszínű, nagyon egyenetlen hangerejű, tévében szinte élvezhetetlen. Nemrég azért hagytam ott egy ígéretes filmet tíz perc után, dühösen, mert addig a felét nem értettem. A mostani hangmérnökök elfeledkeznek arról, hogy ezeket a mozifilmeket valamikor a tévében is bemutatják, és akkor a néző szeretné úgy hallgatni, a hangerő folytonos állítgatása nélkül, hogy értse is, a beszűrődő utcazaj ellenére, de ne bosszantsa fel a szomszédait és ne ébressze fel a gyereket az időnként felharsanó zene vagy a lehengerlő hangeffektusok. Nyilván mindenki ismeri a problémát. (Sok filmet én már csak fülhallgatóval nézek meg, pedig remekül hallok.) Az Orion nem ilyen lett, hanem élvezhető, rendes munka, és emiatt nem is érdemli meg, hogy a hibáin kérődzzünk. Ennyit erről.  ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.07.01. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html