A nevek kérdése engem is izgat, nemcsak az Orionnál, de sok más filmben is. Az előbbi válaszban megadott asszociációk, ha nem is túl tudományosak, de első közelítésnek megfelelnek. Magam is csak annyival tudom kiegészíteni, különösebb utánajárás nélkül, hogy a Hasso - legalábbis számomra - tipikus és "cool" hangzású germán keresztnév, legismertebb viselője a második világháborús páncélos tábornok, Hasso von Manteufel (neki a vezetékneve sem akármi: kábé "emberördög", ha jól veszem le). A Jagellovsk névre már vesztegettünk szót: furcsa - hacsak nem a kiejthetőség okán -, hogy három betűvel lerövidítették a szinkronban. Először azt hittem, csak a mostaniban, valamiféle hülye szlávellenesség (antibolsevizmus?) miatt, de ha jól értem, már annak idején is Jagello volt. Tényleg nem tudom. Amúgy véletlenül sem tiszta szláv ez a név: a Jagello szótőről egész másra asszociálunk. A keresztnév (Tamara) és a végződés (-vszk), az igen. Atan Shubashi: kétségkívül keleties, ázsiai hangzású név akar lenni, talán leginkább indiai a hangulata. Fogalmam sincs, egy kis kitekintés lehet a harmadik világ felé (bár, mint elhangzott, néger, tehát afrikai név nincs a filmben). Az albán vonal se rossz tipp, bár a név egész nem albános "hangzású". Helga, keresztneve dacára, személyiségét illetően is a francia sztereotípiákra játszik: amolyan könnyű, kikapós, de felvágott nyelvű nőcske benyomását kelti. Ellenpontja a valóban "északi típusú" van Dyke, németalföldi névvel: a kemény, okos nő. A tábornokok neve szerintem egyszerűen csak jó hangzásra ment: Wamsler, Villa - kétszótagú, katonásan pörgő szavak, épp ilyenre alkalmasak (lásd: Rommel, Konyev, Franko, Patton, Zsukov, stb.) Nyilván csak az lehet híres tábornok, akinek ilyen a neve :) Még Hasso barátunkhoz annyit: a családi neve nem svédes, hanem izlandi, szerintem. A s(s)on végződés a skandinávok táján szokás, de a svéd nevek egyszerűbbek, az izlandiak bonyolultabbak (lásd: Ainar Gudjohnsson, a focista). Ami pedig McLane-t illeti: nyilván Amerika-utánzásnak, -követésnek szánták az egész sorozatot készítői, a hollywoodi produkciók helyi riválisának, természetes, hogy a főszereplő neve angolszász - no meg azzal sem akartak vitába szállni, hogy egy majdani földi államban az angolok-amerikaiak viszik a prímet -, és Dietmar barátunkat is a "Kirk kapitányos" (meg Buck Rogers-es, Flash Gordon-os, stb.) arcéle miatt választották. Milyen jól tették! Mivel európai (színházi) színész, világos, hogy játékban, karizmában, kisugárzásban lenyomta tengerentúli képregény- és filmvászon-kollégáit. Attila ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.06.10. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html