Kedves... Hasso! (Bocs, nem tudom a keresztnevet, a filmből meg ez a legszimpatikusabb) Csak azért írok, hogy gratuláljak, meg hogy meg is köszönjem az oldal létrehozását. Én magam nem a hatvanas, hanem legfeljebb a hetvenes évekből (ismétlés?) rendelkezem orionos élményekkel a tévéből (az iskolában énekeltük, hogy "Felszállt..."), meg egyébként is nyilván közelebb vitt ahhoz, hogy a sci-fi iránt érdeklődni kezdjek. Az azóta eltelt évtizedek során nem nagyon hallottam a sorozatról, fogalmam sem volt, hogy ilyen sokan emlékeznek rá, pláne Németországban vagy éppen nálunk, emlékként inkább a Pirx (tudva, hogy magyar), a japán Üzenet az űrből vagy (kevésbé, mivel az felnőtteknek szólt, gyerekként félelmetesnek tűnt) az Alfa holdbázis maradt eleven. Hanem amikor tavaly felfedeztem magamnak a Pirx-topicot az Indexen, majd ott szóba került az Orion, élénk nosztalgia ébredt bennem az efféle "klasszikusok" iránt (elnézést az idézőjelért, talán nem is lenne rá szükség). Nagyon odavoltam, hogy leadja a Filmmúzeum, lestem a videóval minden részt, átjártam a testvéremékhez, mert csak náluk jön be a csatorna, amiről lemaradtam, azt az ismétléskor pótoltam. És azon kaptam magam - hogy borzasztóan tetszik! Különösen amikor többedszerre egyvégtében néztem meg a hét epizódot. Magam is megijedtem: úgy tűnt, kiválónak találom a történetet ("W.G. Larsen" milyen kitűnően "megírta"...), a díszleteket (ma se túl- haladottnak), abszolút jónak és korszerűnek a párbeszédeket, poénokat és szinte páratlannak a színészi játékot. És ez utóbbi hál'istennek vonatkozik a szinkronra is, az újra, amitől én is tartottam, dacára hogy nemigen emlékszem a régire, de általá- nosságban én is aggódba figyelem, amikor újraszinkronizálnak valamit. Igen, tényleg tetszett nekem a szinkron, azt nyugodtan mondhatom, hogy elégedett voltam vele, sőt, mivel nemrég vettem meg DVD-n a Profi című filmet, amelynél velem is lejátszódott, hogy élénken élt az emlékeimben Belmondo egykori Garas Dezső-féle szinkronja, ami után borzasztó hallgatni ugyanazt Gáti Oszkárral (brrr...), szóval megvan a véleményem a napjainkbeli újraszinkronizálásokról, azt kell mondanom, hogy a Filmmúzeum a maga nemében meglehetős igényességgel megoldotta a dolgot. Le a kalappal - ha üzennem lehet nekik, ezt üzenem. (Hadd örüljenek.) Nem is igen tudtam mit kezdeni a vitathatatlanul pozitív élménnyel. Mondtam otthon a testvéremnek (pár évvel fiatalabb, '74-es, tehát ő még kevésbé emlékszik az egykori vetítésekre), kinevetett, szóba hoztam egy sci-fi kedvelő baráti körben, hasonló reakciókkal - bár ugyanott a Pirx-cd-imre volt érdeklődés -, végül már azon törtem a fejem, hogy nagyjából azt, amit itt most, elírom az indexes topicban. Erre jött a Te oldalad, amiben "otthonra" találtam. Ha még nem is sok minden van rajta, de az kellemes, és legalább van fórum, ahol közösen lehet - túlzás talán a kifejezés - rajongani egy kicsit a McLane-ékért. Külön szuper, hogy ínyencségekre is sikerül itt szert tenni; a balatoni bárról csak hallottam eddig - ha arra járok, biztos, hogy keresni fogom -, a társasjátékról meg még azt sem: le is töltöttem, megpróbálom kinyomtatni valahol, és baráti körben játszani fogjuk. Szóval a lényeg a biztatás, csak így tovább, ha így marad a honlap, már az is jó, ha sikerül bővíteni-fejleszteni, csak még jobb. Én speciel szívesen olvasnám a német oldalak anyagait magyarul, minthogy nem beszélem a nyelvet, így bár az általad is hivatkozott kaszinós site-ot hónapok óta ismerem, eddig csak a W.G. Larsenről szóló cikket néztem meg tüzetesebben (azt azért megértettem). Éppen a Te oldalad sarkallatára. Üdvözlettel, Balogh Attila Miskolc ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.06.06. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html