Elnézést kérek a látogatóktól, amiért egy percre elhagyom a honlap által megcélzott témakört, de úgy vélem, hogy az előző, a nyelvi eszköztár lehetőségeit igen takarékosan kihasználó nyilvános hozzászólás nekem szól. Március 14-én egy kérdésre adott válaszomban bíráló megjegyzést tettem Trethon Judit személyére, egy régebbi kijelentése kapcsán. Azóta egyébként több jel arra mutatott, hogy nem alaptalanul, az Orion ugyanis minden forrásom szerint hét részes, nem több. A megjegyzésemet ettől függetlenül is fenntartom, és ezt illik megindokolnom. Mint a tudományos-fantasztikus irodalom régi kedvelője sajnálatos módon képtelennek érzem magam arra, hogy a hazai kiadású sci-fi szelíd virágzásból küszködő vegetálássá való lepusztulásáért magamban ne személyesen Trethon Juditot tegyem felelőssé. Az ő személyes ízlése, amelyet nyilatkozataiban és a méltatlan emlékű "Nulladik típusú találkozások" című műsorban többször is lelkesen deklarált, a nálunk akkoriban felfedezett, "Kard és varázslat" és hasonló jelszavakkal körülírt stílus felé tolódott, ezt a műfajt a hívei "fantasy" néven jelölik meg. Hogy ez nem azonos a science-fictionnel, arra számtalanszor emlékeztettek bennünket, amikor "a sci-fi és fantasy" fogalompárt használták valamilyen kiadvány vagy program műfaji körülírásában. Ha valaki felüti a Galaktika 61. számát, a folyóirattá vált első számot, a főszerkesztő ajánlásában olvasható, hogy a Kozmosz Fantasztikus Könyvek, a Galaktika és Metagalaktika antológiák, amelyek, ma már látható, valóban igényes válogatást tártak elénk a világ irodalmából, és a Galaktika folyóirat is "... egyazon célt szolgáltak: a tudományos-fantasztikus irodalom kedvelőinek mind sokrétűbb és gazdagabb tájékoztatását." Ezzel szemben a Móra Kiadó, amelynek a sci-fi kiadásából történő érthetetlen és váratlan kivonulása a műfaj hazai összeomlását okozta, még mindez előtt megjelentette a Lopakodó árnyak című szemetet, továbbá a Hegylakót és három fantasy regényt Le Guintől. De "a tudományos-fantasztikus irodalom és művészet kedvelői"-nek megnyitott Galaktika Baráti Kör tagjai részére kiadott könyvek között is több tipikusan fantasy regény volt található, és most ne fáradjunk a Galaktika novelláinak értékelésével. Nem feledem, hogy a sci-fi műfaját legjelesebb művelői sem tudták kellően körül- határolni, de ez nem jelenti azt, hogy a sci-fi kedvelőjének mindent kell szeretnie, ami kitaláció. A fantasyt sem akarom bántani, bőséges hagyományokkal rendelkező, életképes, ízesen művelhető műfaj, csak éppen más. És ezt a mást voltam kénytelen talán sokadmagammal kerülgetni - mert én nem szeretem - az egyre fogyatkozó sci-fi művek között. És mi másra következtethetek, hogy a szerkesztők között levő Trethon Judit oka lehetett ennek a változásnak. Ezt pedig meg- bocsátani nem tudom. Ha kiderülne, hogy félreismertem, úgy sajnálatomat fejezném ki. Nem tartanám szerencsésnek, ha a tudományos-fantasztikus műfaj egyik érdekes- ségeként kiemelhető Orion ürügyén másféle témákról zajló viták indulnának ezen a honlapon, hiszen erre a célra számos fórum található netszerte. De ha valakinek egy komolyabb, az "Én a Star Treket szeretem, és te?" színvonal fölé helyezhető gondolatsora, megosztásra érdemes véleménye támad kifejezetten a tudományos- fantasztikus irodalom kapcsán, akkor esetleg nyithatunk e célra egy elkülönített "fórumot". Bocsánatodat kérem, ha igénybe vettem a türelmedet.  ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.04.12. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html