Először is gratulálok ehhez kiváló Internetes honlaphoz. Jómagam gyerekkorom óta nagyon szeretem ezt a filmsorozatot, ami szerintem teljesen különlegesnek számít még ma is. Véleményem szerint a csillagászati bakik abszolút nem számítanak semmit. Minden sci-fi filmnek megvan a maga külön világa, univerzuma (és hibája). Az, hogy egy égitest bolygó, ami csillag, ami üstökös stb. teljesen lényegtelen a film élvezhetősége szempontjából, mivel ez végtére is nem egy dokumentumfilm. (Jó, tudom, hogy különbség van egy kisbolygó és csillag között, de ettől függetlenül sokszor a valós életben is nehéz egyes objektumokat bekategorizálni. Pl. sok kisbolygó olyan üstökös, ami már elveszítette a gáz- ez vízanyagát.) Az Orion egy külön világban játszódik, és nem kell feltétlen egy csillagászati atlasszal és enciklopédiával leülnünk a TV elé, amikor ezt a bájos és üde filmet nézni akarjuk. Úgyszintén a vasaló nem szempont. Vegyük csak úgy, hogy ezer év múltán egy műszer egy űrhajón történetesen hasonlít egy mostani vasalóhoz (csak úgy, mint ahogy egy villanykörte hasonlít egy gyümölcshöz). A lényeg a filmben a csodálatosan elképzelt űrhajók, az érdekes földönkívüli tájak és az elegáns termek és állomás-belsők - valamint maga az ötlet, hogy az emberiség egységes egészként harcol a külső rossz ellen (ez különösen szép most, egy újabb idióta háború kellős közepén, amikor szinte mindenki acsarkodik mindenkire, pedig ugyanazon a picike bolygón élünk). Ez az európai filmsorozat szintén messze túlmutat az átlagos amerikai sablon-termékek egysíkúságán és ötlettelenségén (pl. Star Trek) a meglepő és érdekes történeteivel, találékonyságával és csodálatos eleganciájával - és mindez megfűszerezve egy ragyogó és "izgalmas" zenével. Röviden, nem kell a kákán is csomót keresni akkor, amikor ez a kiváló fantasztikus filmsorozat alkalmat nyújt nekünk arra, hogy egy másik, talán [még a varangyokkal együtt is] jobb világban tölthetünk néhány órát. Becsüljük meg hát ezt az aprócska kincset, mert több ilyen már soha, sehol sem fog születni... Egy Orion-rajongó az Óperenciás-tengeren túlról ******************************************* ORION-FÓRUM, 2003.03.26. http://users.freestart.hu/orion8/forum.html